Nå krever han handling etter at fylkeslegen slo fast at Trondheim kommune ikke har gitt Vibeke (46) det behandlingstilbudet hun har krav på.

– Denne saken kommer opp i første formannskapsmøte over ferien. Jeg vil ha svar på hvordan kommunen tenker å ordne opp, og om det finnes flere tilfeller i kommunen, sier Brox.

Høyres fremste politiker i Trondheim mener det finnes flere i samme situasjon som Vibeke Johnsen. Adresseavisen skrev i går om fylkeslegen i Sør-Trøndelag som mener mangelfullt aktivitetstilbud for den multihandikappede kvinnen har ført til en svekket livskvalitet for henne.

– Jeg er blitt kontaktet av flere i samme situasjon. Det politiske flertallet i kommunen har neglisjert denne gruppen av byens innbyggere i en årrekke. De rødgrønne har prioritert barnehagedekning, nye skolebygg og sykehjemsplasser. Men denne gruppen, de som ikke går i demonstrasjonstog eller synes i avisene, er glemt, sier Brox.

Mistillit

Yngve Brox ser meget alvorlig på at fylkeslegen i Sør-Trøndelag nå har grepet inn og krevd at Vibeke Johnsen må få et bedre tilbud. Han mener at dersom det hadde vært innført parlamentarisk styresett i Trondheim, slik det er i Oslo og Bergen, så ville han reist mistillitsforslag mot den ansvarlige politikeren for helseområdet.

– Dette er resultat av en villet politikk ført frem av det rødgrønne flertallet i Trondheim. Det har ikke manglet på advarsler om manglende bevilgninger til denne gruppen over år. Innsparinger, effektivisering, flere brukere og et økt lønn- og kostnadsnivå gjennom flere år har ført til et stadig dårligere tilbud. Dette er mennesker som har et vedtak om tilbud, men som det politiske flertallet har unnlatt å bevilge nok penger til, sier Brox.

Politisk ansvar

Yngve Brok påpeker at ansvaret for et stadig dårligere aktivitetstilbud for funksjonshemmede i Trondheim ligger på politikerne, og ikke på de ansatte som jobber innenfor tjenesten.

–De ansatte gjør en fantastisk innsats, og jobber seg nesten i hjel med stadig dårligere ressurser. Opposisjonen har flere ganger forsøkt å bevilg mer penger, men blir avvist med retoriske knep og anklager om uansvarlig politikk. Det skjedde tidligere i sommer da vi foreslo 10 millioner kroner i ekstrapenger til dagtilbud for de aller svakeste i Trondheim. Men vi ble nedstemt av det rødgrønne flertallet som mente det var uansvarlig å bruke penger på de som trenger det mest, sier Yngve Brox.

Adressa mener: Svik mot de svakeste