- Noen av pasientene har fått en synskvalitet som er omtrent som før, mens andre har fått redusert syn som følge av infeksjonen. En person ble blind, og kommer ikke til å få noe syn på øyet, sier Marit Fagerli, sjef ved øyeavdelingen ved St. Olavs hospital.

Hun sier at beregninger som er gjort, foreløpig viser at de 11 pasientene i gjennomsnitt har fått en synsreduksjon på rundt 20 prosent.

- Dette har vært en stor belastning for alle pasientene, sier hun.

Øyesykdom

Det var i mai i fjor pasientene var inne til behandling, de fleste for såkalt aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) ved øyeavdelingen ved St. Olav. Dette er en sykdom som fører til at skarpsynet skades, og rammer i stor grad eldre.

- Dette er en alvorlig øyesykdom, og alle pasientene hadde redusert syn som følge av sykdommen. Uten at sykdommen behandles, vil synet bli dårligere. Behandlingen skal hindre at sykdommen forverrer seg, sier Fagerli.

Pasientene fikk injisert legemidlet Avastin i øyet, og i ettertid er det konkludert med at opptrekking og tillaging av legemidlet ikke var i tråd med god praksis. Legemidlet ble levert på større flasker, og ble fylt over i flere sprøyter. St. Olav har selv konkludert med at det var under denne prosessen skaden skjedde: Legemidlet ble forurenset, og en mulig forklaring var mangelfull håndhygiene.

I september konkluderte Statens helsetilsyn med at pasientene fikk uforsvarlig helsehjelp av St. Olav. Ifølge helsetilsynet var det økonomiske årsaker til at det ble benyttet en forpakning av medikament til flere pasienter, og at det ikke var gode prosedyrer på hvordan slike medikament skal trekkes opp.

- Behandlingen fikk konsekvenser for alle de rammede pasientene i starten. De ble innlagt ved sykehuset og ble operert. De fikk fjernet glasslegemet i øyet og behandlet med antibiotika, forteller Fagerli.

Alle pasientene som er fra 60-årsalderen og eldre, er nå ferdigbehandlet etter infeksjonen de ble påført.

- Noen har hatt en gradvis synsbedring frem til nå. Hver enkelt pasient har av øyelegen sin fått vite om det fortsatt er håp om synsbedring, sier Fagerli.

- Uforsvarlig helsehjelp

Etter denne hendelsen har øyeavdelingen endret sine rutiner, og det er nå sykehusapoteket som trekker opp medisinen og klargjør sprøytene.

- Dette har vært viktig læring for fagmiljøet i hele landet. Vi har fortalt om denne hendelsen i mange fora, og vi vet at flere øyeavdelinger har endret sin praksis som følge av dette, sier Fagerli.

Hun sier at hendelsen har vært svært krevende for øyeavdelingen, men opplever at de har kommet styrket ut av dette. De har nå gjennomgått sine prosedyrer og sitt kvalitetsarbeid.

- Men vi mener at vi hele tiden forsøker å gi den beste behandlingen, på den måten at vi følger nøye med på utviklingen og de rådende internasjonale retningslinjer. Til tross for disse infeksjonene, så har vi statistisk sett svært lite komplikasjoner med behandlingen. Sjansen for å bli blind på øyet uten en slik behandling er mye større enn sjansen for å bli blind under behandling. Samtidig er det slik at når en driver med kirurgi, så har en aldri noen garanti mot komplikasjoner. Vi søker å gjøre det så trygt som mulig, sier Fagerli.

Får erstatning

Hun har flere ganger beklaget sterkt at pasienter ble utsatt for denne hendelsen. St. Olav har også bistått pasientene i å søke om pasientskadeerstatning. Det er Norsk pasientskadeerstatning (NPE) som vurderer disse sakene, og kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr opplyser at de har mottatt 11 erstatningskrav som følge av øyebehandling ved St. Olav i mai i fjor.

Så langt har sju fått medhold i sine krav, mens fire saker ikke er ferdig behandlet. Det er så langt ikke avgjort hvor stor erstatning pasientene vil få.

- Er noen pasienter blitt skeptiske eller redd for å fortsette behandlingen ved øyeavdelingen?

- Vi har hatt fokus på å bruke mye tid på å ta vare på og informere pasientene. Vi har fått flere tilbakemeldinger fra pasienter som sier at de føler seg så trygge som de aldri har gjort tidligere, sier Fagerli.

LES ADRESSEAVISENS REPORTASJESERIE: LIVET PÅ ST. OLAV

LES AVSKJEDSINTERVJUET MED SYKEHUSDIREKTØR NILS KVERNMO: - Jeg har sett toppledere som har sittet for lenge

Beklaget: Sjef ved øyeavdelingen ved St. Olav, Marit Fagerli, har flere ganger beklaget at pasienter ble skadelidende da de ble behandlet ved sykehuset i mai. Foto: Terje Visnes