Pulten er tom, men papirkurven bugner inne på direktørkontoret i andre etasje ved 1930-bygget. Nils Kvernmo har brukt fjerde juledag til å rydde seg ut etter åtte år i direktørstolen. Når nyttårsaften tipper over i 2018, er det slutt.

- Jeg har kjøpt en ekstra flaske champagne, smiler han. Den skal han nyte på hytta i Ytre Snillfjord sammen med kona Ingrid. Dit emigrerer de hver nyttårsaften, av hensyn til bikkja som er livredd fyrverkeri.

Stor del av livet

1. desember ble det kjent at Kvernmo søkte ny jobb, og dermed var på vei ut av direktørkontoret. To uker senere takket han for seg på juleavslutningen hvor noen av de drøyt 10 500 ansatte deltok. Jula har vært preget av at han er i ferd med å forlate noe som i lang tid har vært en stor del av livet hans.

- Det er veldig vemodig. Dette er mye mer enn en jobb, det er en livsstil. Jeg kommer til å savne St. Olav og kollegene her. Samtidig er jeg trygg på at dette er en riktig avgjørelse både for meg og sykehuset, sier Kvernmo.

Han kaller det den mest spennende topplederjobben i Midt-Norge, og sier det har vært et privilegium å være direktør mens et av landets flotteste sykehusanlegg er blitt realisert. Men det er en tid for alt, og Kvernmo innser at hans tid nå er omme:

Før fakkeltoget

- Jeg har sett toppledere som har sittet for lenge, og jeg bestemte meg tidlig for at jeg ikke skulle havne der. Jeg har hatt et bevisst forhold til selv å finne ut når det er riktig tidspunkt for å slippe til en ny. I de siste par årene har jeg kjent at energinivået du må ha for å stå i dette, ikke har vært høyt nok. Før fakkeltogenes tid bestemte jeg meg for at 2018 kunne være et fornuftig tidspunkt for å gå av, sier Kvernmo.

Fakkeltog: I november fikk Nils Kvernmo klar beskjed fra nærmere 1000 ansatte som gikk i fakkeltog utenfor sykehuset. Årsaken til misnøyen var at ledelsen varslet kutt i vaktbyttene til sykepleierne.

Høsten har vært turbulent med sykepleiere i fakkeltog mot at ledelsen ville kutte i vaktskiftene og et akuttmottak som har fått strykkarakter fra fylkeslegen. Men Kvernmo avviser at dette påvirket hans valg om å gå av. Beslutningen ble tatt da han fikk tips om en ledig stilling som eierdirektør i Helse Midt-Norge.

- Jeg var på ingen måte sikker på å få jobben. Men i mitt hode tenkte jeg at det ikke ville komme veldig mange som kunne konkurrere med min kompetanse, sier han.

- Rådførte du deg med noen?

- Med en gang du viser interesse for en annen jobb, så svekker du din autoritet. Regien rundt en topplederavgang er derfor slik at du ikke bør involvere mange. Men jeg snakket med min kone. Og hun var meget velvillig, smiler han.

Ufiltrert

Kvernmo erkjenner imidlertid at fakkeltoget gjorde inntrykk, og sier at en skal være tykkhudet hvis en ikke blir påvirket når ansatte uttrykker sinne mot ledelsen. Men som leder må en kunne håndtere dette.

- Jeg tåler veldig godt uenighet. Jeg blir mer påvirket når jeg oppfatter at det er personangrep, usaklige karakteristikker eller jeg blir tillagt motiver jeg ikke har. Den offentlige samtalen er friere og mer ufiltrert enn før, og i sosiale medier og leserinnlegg ser du en offentlig debatt som ikke er like velregissert. Det kan være utfordrende, og er kanskje vanskeligere å takle for familien enn for en selv, sier Kvernmo.

- Har det blitt en tøffere tone mellom ledelsen og ansatte ved sykehuset?

- Nei, jeg opplever ikke det. Vi har en god tone og et godt samarbeid, og jeg har fått varme hilsener både fra leger og sykepleiere. Men det behøver ikke å bety at alle er like fornøyde. Det er ikke overraskende at det blir reaksjoner når du vil endre på lønns- og arbeidsvilkår for ansatte. Da treffer du folk i hverdagen.

Underskudd på 700 millioner

Han var rådmann i Orkdal da han ble bedt om å ta over som styreleder ved St. Olav i mai 2006. Marsjordren fra daværende helseminister Sylvia Brustad var klar: Rydd opp i økonomien til jul.

- Det var en helt umulig jobb. Det var et underskudd på 700 millioner, sier Kvernmo.

Åtte år: Nils Kvernmo gikk av som styreleder for å kunne søke på jobben som administrerende direktør ved St. Olavs hospital i 2009. Til venstre styreleder Einar Strøm.

Men orkdalingen gjøv løs på ryddejobben, gjennomførte drastiske kutt som førte til at både antall senger og stillinger ved sykehuset ble kraftig redusert. I dag beskriver han dette som den absolutt tøffeste perioden. Men siden 2009 da han selv overtok som sykehusdirektør etter Gunnar Bovim, har St. Olav hatt økonomisk overskudd. I dag har St. Olav et driftsbudsjett på over ti milliarder kroner.

I hans ledertid har det nye universitetssykehuset reist seg på Øya, et nytt akuttbygg for psykiatrien er åpnet på Østmarka, omsider ser det ut til at en skal lykkes med å bygge et senter for psykisk helse og i sitt siste styremøte fikk han på plass millioninvesteringer ved sjukehuset i hjemkommunen Orkdal.

Kvernmo har levert, men deler æren med folkene rundt seg:

- Ingen har kompetanse til alene å håndtere en så kompleks jobb som sykehusdirektør. Jeg har hatt et veldig godt team rundt meg, det er mange som har aksjer i slike fremganger, sier han.

Men det er fortsatt uløste utfordringer: Selv trekker han frem den høye antibiotikabruken ved sykehuset og at antallet sykehusinfeksjoner er for høyt. Samtidig blir de økonomiske rammene stadig trangere.

- Situasjonen ved akuttmottaket har vedvart over mange år. Burde du ikke ha ryddet opp før du ga deg?

- Jeg hadde gjerne sett at jeg hadde klart det. Men dette er en utfordring ved alle norske sykehus. Det er en utfordring som må løses, men det blir ikke i min tid, sier han.

Bytter jobb: - Når du har vært toppleder i ti år, bør du tenke over din stilling, sier Nils Kvernmo. Han ble styreleder ved St. Olav i 2006, og har siden 2009 vært sykehusdirektør. Fra 1. april blir han direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge. Foto: Morten Antonsen

- Hva ønsker du å bli husket for?

- Jeg tror ikke en skal overdrive en leders betydning. Et sykehus som St. Olav med så mange dyktige medarbeidere kommer til å fortsette å levere gode resultater. Om ti år er det veldig få som snakker om Kvernmo. Men jeg henger på en vegg i gangen, sammen med Slørdahl (direktør i Helse Midt-Norge, red.anm.) og Kongen, smiler han.

Som direktør har han vært tilgjengelig og ansvarlig døgnet rundt. I en periode fremover nå, vil han være tilgjengelig for Rune Wiseth som går på som konstituert direktør. 1. april starter han i den nye jobben i Helse Midt-Norge. Nå ser han frem til å få romsligere med tid, se familien mer og få flere muligheter til å stikke på hytta og dra ut med båten. Han innser at han også har litt å ta igjen når det gjelder huslige gjøremål.

- Men jeg er veldig glad for at jeg fortsatt skal ha en jobb. Jeg er ikke klar for gyngestolen ennå.

I Adresseavisens reportasjeserie Livet på St. Olav kan du lese mer om sykehuset Kvernmo har vært direktør for.