Det var 30. juli i fjor at politiet rykket ut etter å ha fått melding om en noe spesiell kjøretur i heimdalsområdet. Saken endte i retten, hvor sjåføren i 30-årene nylig møtte som tiltalt. Han nektet straffskyld for ruskjøringen, fordi han ikke kunne huske noe av at det skjedde.

Våknet i arresten

Overfor dommerne forklarte mannen at han kvelden før kjøreturen hadde vært på byen og tatt et par glass vin sammen med en kamerat. Han kom hjem i 20-21.tiden og drakk ytterligere noen glass vin - før han la seg rundt midnatt eller senere. Han husker ikke mer, før han våknet opp i politiarresten kun iført boksershorts og uten å skjønne hva som hadde skjedd.

Retten finner det imidlertid bevist at mannen i 30-årene kjørte bilen i påvirket tilstand, og at «kjøringen medførte store materielle skader både på bilen og trær og gjenstander langs veien», heter det i dommen. Et bilde fra politiet, som Adresseavisen har fått tilgang til, viser blant annet et nedkjørt trafikklys.

Påsto frifinnelse

I perioden hvor kjøringen skjedde var mannen i en vanskelig livsfase. Dette skyldtes en alvorlig hendelse, ifølge dommen. Forsvareren hans, advokat Kolbjørn Lium, mente at klienten under kjøringen hadde en sterk bevissthetsforstyrrelse - som gjorde ham utilregnelig. Han påsto derfor mannen frifunnet.

Advokat Kolbjørn Lium var den tiltalte mannen i 30-årene sin forsvarer.

Den tiltalte sa i retten at han ikke fikk det til å henge sammen hvorfor han skulle ha satt seg i bilen kun iført boksershorts, uten telefon og lommebok. Han kalte det ulogisk. Han mente også at det var unaturlig at han skulle ha forsøkt å skifte dekk på en bil som var så skadet etter kjøreturen.

- Sjanglet og snakket snøvlete

Det ble ført fem vitner under rettssaken, blant annet politibetjenten som var med under pågripelsen av mannen. Han forklarte at tiltalte fremsto som svært beruset. Han sjanglet, hadde store pupiller og snakket snøvlete. Patruljen vurderte mannen som så beruset at det ville være uforholdsmessig å foreta avhør av ham der og da, går det frem av rettsavgjørelsen.

Dommerne har etter bevisførselen kommet til at mannen ikke hadde noen sterk bevissthetsforstyrrelse. I dommen vises det blant annet til at tiltalte husker glimt av at han drev og skulle skifte dekk på den skadde bilen. Dette tilsier at han ikke var helt uten bevissthet, mener retten, som også har lagt vekt på vitnebeskrivelsen til politiet som pågrep mannen. Mannen dømmes derfor for ruskjøring - for tredje gang, ifølge dommen.

Mannens påvirkningsgrad under kjøreturen i juli i fjor var tilsvarende en promille på mer enn 1,2.

Dømt for skremmende adferd

Men ruskjøringen var ikke det eneste forholdet mannen måtte svare for under rettssaken. Han var også tiltalt for flere andre ting - blant annet for å ha kalt en drosjesjåfør «heslig» og «stygg», samt at han skal ha sagt at han skulle «slå han i hjel». Mannen i 30-årene mente det kunne stemme at han hadde sagt dette på kjøreturen i mai i fjor, men nektet straffskyld begrunnet med at han reagerte på kjøreruta som sjåføren valgte, ifølge dommen.

Tingretten fant det bevist at tiltalte oppførte seg slik overfor taxisjåføren og dømmer ham for skremmende adferd. Han dømmes i tillegg for to tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort samt for å ha forulempet andre i selvforskyldt rus.

Straffen settes til 60 dagers fengsel samt en bot på 10 000 kroner. Mannen i 30-årene idømmes også to års sperrefrist for å få tilbake føreretten og må betale 2000 kroner i saksomkostninger.