Dagstursekk, drikkebelte, solbriller og caps var grunnutrustningen for helgens Topp 7 i Bymarka. Noen jogget, andre tok det ganske med ro, men de fleste holdt jevn marsjfart både oppover og nedover i det fine været for å gjennomføre enten Topp 7, Topp 5, Topp 2 eller Topp 1 av Bymarkas høydedrag. Langvarianten på 30 km går innom sju topper og omfatter 1087 høydemeter.

- Vi er en gruppe på 30 personer fra institutt for bygg og anlegg ved NTNU med folk fra ti land over hele verden som er med på Topp 7 i dag. Vi ønsker å vise frem den trønderske naturen som er ganske flott i strålende solskinn, så dette er en del av det vi gjør for å integrere folk på en god måte, sier Carl Thodesen. De har tatt seg en velfortjent matpause på Skistua som er turens første matstasjon.

Boller, frukt, latter og svette

- Vi har spist boller og frukt og har det kjempefint, det er et supert opplegg, noe mange kommenterer. Flere av de internasjonale deltagerne våre synes dette er veldig spesielt, det at mange er ute på tur sammen. Og det er jo et tegn på hvordan det er her. Dette er typisk norsk, sier Todesen, og gjengen flirer, tørker litt svette fra pannen og gomler bananer.

Rosinboller, bananer, epler, nøtter og vann serveres fra matstasjoner underveis. De fleste har med seg matpakke og termos i tillegg. Og sjokolade.

Sonja Skjetne (9) og Erik Hammervold (8) er naboer og skal sammen med sine mødre, Kathinka Vatne og Kristine Hammervold gå alle sju toppene, noe de gjør for tredje år på rad.

- Det er ganske gøy for vi får en sjokoladeplate som bestikkelse på hver topp og da går det fortere, sier Sonja og får full støtte fra Erik.

- Og nå er dere klare for neste topp?

- Jepp, vi er litt slitne, men det går bra, og vi gruer oss litt til å stå opp tidlig for å gå skolen i morgen, sier Sonja og Erik.

Bar kløv med godbit og mat

- Det er nydelig vær, passe temperatur og kjempefint, sier Marius Hummelvoll og Frøydis Amundal. De har med seg hunden Kasper på sju år som bærer kløv med egen mat, godbit og drikke.

- Nå har vi fylt på med litt energi, så da er det bare å gå videre, sier Vidar Amundal som er i samme følge.

Jipp Tran, Heidi Skog, Stina Erikson og Malin Berg storkoser seg på tur og småhumrer nedover stien fra Henriksåsen.

- Det er helt herlig og skikkelig god stemning. Nå har vi fått oss litt mat og kan fortsette for fullt, selv om vi er litt stive og støle, sier Tran som tar turen for første gang.

- Det er veldig bra, for i fjor fikk vi ikke gå alle etappene fordi det regnet sånn, men i dag er det tørt og fint, sier Berg som går Topp 7 for tredje gang.

Skravla går

- Hva snakker dere om mens dere går?

- Haha, alt mulig som faller oss inn, hunder, katter og reiser. Alt mulig rart, sier Tran.

Det er kjempefint, men litt slitsomt, sier de fire venninnene Malin Hoem, Elise Finnestrand, Anna Bierach og Siri Sølberg, som synes det er en råfin tur.

- Anna og jeg gikk her i fjor, da var det kaldt og regn, så vi tenker å gå litt fortere i år. Vi brukte ni timer i fjor og håper å komme i mål med åtte timer denne gang, sier Sølberg.

- Hva prater dere om underveis?

Svetten siler

- Vi snakker om skole, trening og litt forskjellig. Svetten siler mens vi går, vi begynner sent og kommer i mål sent, men det er fint uansett, sier gjengen, godt fornøyde med å ha tilbakelagt første topp.

- Du vet når vi får sol fra skyfri himmel og litt sval vind i tillegg, så er det drømmeforhold for en tur i marka, så det er bare blide ansikter å se, forteller Jonny Remmereit, informasjonssjef for Trondhjems Turistforening.

De fleste skal være i mål innen klokken 19 i kveld, 11 timer etter start. Sikkert slitne. Og kanskje litt solbrente.

foto
En gjeng på 30 personer tilknyttet institutt for bygg og anlegg ved NTNU tok seg en pause på Skistua før de tok fatt på de neste topp i runden på Topp 7.