Klokka er 9.30 og restene fra dagens frokost blir ryddet bort på Quality Airport Hotell Værnes i Stjørdal. Målet er at ingenting skal kastes. Det meste kan brukes på nytt, og det som må kastes, som kaffegrut, grønnsakskrell og restene fra gjestenes tallerken, skal i matavfallet for å bli sendt til Verdal der det blir omgjort til biogass. Alt det andre som tørt brød, osterester og oppskårne grønnsaker har hotellet en plan for.

Mindre av det meste

Bærekraftcoach Silje Skyttern vil ha mindre av det meste. Jobben hennes er å se Quality-hotellet i Stjørdal utenfra og komme med forslag til hvordan de kan få mindre matavfall, få ned bruken av kjemikalier, bruke mindre energi og vann og ha mindre transport. Stjørdalshotellet er ett av nesten 90 skandinaviske hoteller i Choice-kjeden med en student ansatt i deltidsjobb for å passe på miljøet.

Silje Skyttern er i gang med tredje året i masterstudiet i energiplanlegging og miljøanalyse ved NTNU. I tillegg bruker hun åtte timer i måneden på hotellet i Stjørdal.

- Det er så bra, sier Silje om miljøengasjementet på hotellet.

Silje Skyttern, Bærekraftcoach og student.

Stort miljøengasjement

- Jeg blir lyttet til når jeg kommer med forslag, og hotellet har så stor innvirkning på miljøet og påvirker gjestene, leverandørene og de ansatte, sier bærekraftscoachen. Hun er opptatt av miljøspørsmål privat også og syns hun har en ekstrajobb med mening. Dessuten er hun overbevist om at hun får en nyttig arbeidserfaring hun vil ha glede av. Hun kommer trolig til å jobbe som konsulent når hun er ferdig sivilingeniør om noen få år.

- Jeg er opptatt av å engasjere alle de ansatte. De må vite hvorfor de ikke skal kaste mat eller bruke for mye kjemikalier når de vasker rommene. Derfor håper jeg å få til et eget miljøarrangement for alle ansatte på hotellet, sier Silje Skyttern. Hun vil bruke det årlige allmøtet for alle ansatte til å dele ut en miljøpris til den som har gjort den største miljøinnsatsen.

Frokostsalen: Kald mat må holdes kald og varm mat må holdes varm. Slik kan samme maten trilles ut og inn av frokostsalen. Alt det andre har hotellet en ny plan for. Her er bærekraftcoach Silje Skyttern (t.v.) og Vihn Thyho.

Redusert matsvinnet

Stjørdalshotellet har i tillegg til bærekraftscoachen en egen miljøsjef. Ifølge kolleger farer han rundt som en syvende far i huset, for å passe på at alle gjør sitt beste for miljøet.

- Matsvinnet er en utfordring, sier miljøsjef Egil Kristiansen. Men det er bare et av fem områder han passer på. VAKET, sier han og mener vann, avfall, kjemikalier, energi og transport. Han forteller at fra de begynte å jobbe bevisst med miljø i Choice-kjeden i 2009, har de på hotellet i Stjørdal nesten halvert matsvinnet fra en halv kilo per gjest til dagens 350 gram.

Les også: Få ditt eget klimaregnskap

Miljø er økonomi: Miljøkoordinator Egil Kristiansen (t.v.) og mat- og drikkesjef Frank Dyrnes Olsen vil ha minst mulig av matsvinn, vann- og strømforbruk.

Fint å bli sett utenfra

Med ny teknologi har de redusert vann- og energiforbruket. De bruker mindre kjemikalier i renholdet og de reduserer transporten ved at det sorterte avfallet blir hentet først når det er fullt. Han har jobbet på hotellet i 12 år og er glad for å ha med Silje som kan se det de driver med utenfra.

- Hun passer på at vi blir mer påpasselige og ser detaljer vi ikke ser selv, sier Egil Kristiansen.

- Det er bra at noen utenfra kikker oss i kortene. Hun kan bedre se om vi kan gjøre noe på en annen måte, og hun får opp miljøengasjementet hos de ansatte, sier han.

Miljøkoordinator Egil Kristiansen

God økonomi å tenke på miljø

Og så var det alle restene som blir båret ut fra restauranten etter dagens frokostbuffé.

- Målet er at 90 prosent skal brukes på nytt, sier mat- og drikkesjef Frank Dyrnes Olsen.

- Miljø handler også om økonomi. Det er mange penger å spare på å la være å kaste maten.

Frank Dyrnes Olsen er mat- og drikkesjef ved Quality airport hotel Værnes på Stjørdal.

Dette gjør de med restene

Mat- og drikkesjefen forteller at mange gjester er nysgjerrige på hva de gjør med alle restene. Han kan avsløre at det tørre brødet som har stått framme siden klokka fem om morgenen, blir til krutonger i salaten. Gulrøttene som har mistet litt av glansen, havner i juicepressa og blir drikke til frokost- og konferansegjestene. Tomatene blir tomatsaus, eggene blir til eggesalat og de tørre osterestene blir ostesaus. Dessuten er han opptatt av temperatur. Kald mat må holdes kald, og varm mat må holdes skikkelig varmt også i frokostsalen.

- Vi lager mye ostesaus, og det er gjestene glade i, sier Frank Dyrnes Olsen. I tillegg minner han om effekten av små tallerkener.

- Da vi reduserte størrelsen på tallerkenene, gikk også matsvinnet ned. Folk forsyner seg med mindre og går heller flere ganger.