Lasse Aule og Aron Etnan Hjellup tror det er et stort marked for bitcoin i Trondheim. Derfor har de startet et firma for å gjøre det lettere for folk å kjøpe, selge og bruke digital valuta som bitcoin.

- Du kan tjene penger på å investere i bitcoin, men da må du komme deg inn nå, sier Lasse Aule (24).

- Alle som investerer nå, har forventninger om at betalingsformen skal ta av, sier Aron Hjellup (27). Målet hans er at du skal kunne bruke bitcoin på samme måte som nasjonale valutaer for kjøp og salg av varer.

Denne uka kom nyheten om at ordet «bitcoin» er på søketoppen.

foto
Aron Etnan Hjellup

Forventningene

- Alle som investerer, har forventninger om at det skal ta av, sier Aron Hjellup.

Firmaet de har startet har fått navnet Trondheim Automatservice. Målet er å lage en infrastruktur for handel med digital valuta. Hjellup er ideologen og Aule businessmannen, sier de to om rollene sine i selskapet. Ennå er det er hobbyselskap mens de jakter på investorer.

- Jeg er glad i penger

Nå må du ut med over 16 000 amerikanske dollar for én bitcoin. I januar var prisen cirka 750 dollar. Det har vært en voldsom vekst. NTNU-forsker Are Oust mener det minner om en boble som snart sprekker. Han er postdoktor på NTNU Handelshøyskolen og har studert boligbobler. I tillegg har han vært veileder for to masteroppgaver om bitcoin.

Lasse Aule og Aron Etnan Hjellup tror veksten kommer til å stagnere etterhvert, men de tror ikke på et voldsomt prisfall.

- I disse dager sjekker jeg kursen på ulike kryptovalutaer omtrent 24 timer i døgnet. Det er blitt en besettelse. Penger er dopet mitt, sier Lasse Aule.

foto
Lasse Aule

- Jeg er glad i penger, og akkurat nå tjener du penger på bitcoin. Det er som å handle med aksjer, utdyper han.

Akkurat nå er det lite å få kjøpt med bitcoin. Forventningene om at dette skal bli et stort betalingsmiddel, gjør at folk handler.

Bitcoin-automat

Trondheim automatservice planlegger å sette opp en automat i kontor- og arbeidsfellesskapet Work-Work midt i Trondheim sentrum. Her skal du kunne sette inn norske kroner i kontanter og veksle dem til bitcoin. Dette blir i så fall den tredje bitcoin-automaten i Norge. Neste mål for selskapet er å lage en bankløsning som gjør det lett for folk flest å handle med digitale valutaer som bitcoin. Innskuddsautomaten er første steg. De er nå på jakt etter investorer til selskapet sitt.

foto

- Vi har etablert selskap og bestilt automaten, men vi har større ambisjoner enn det, forteller Aron Hjellup.

- Hvorfor en automat der du må dra et sted for å overføre kontanter til bitcoin når du like gjerne kan kjøpe og selge med din egen datamaskin?

- Du kan jo prøve å kjøpe en bitcoin, parerer Lasse Aule.

- Det er for vanskelig for Ola Nordmann dersom han ikke er veldig interessert i teknologi. Akkurat nå er det enklest å kjøpe bitcoin med kontanter.

- Men vil ikke automaten deres være en perfekt måte for kriminelle å hvitvaske penger?

- Klart digital valuta kan brukes til å unndra skatt, skjule midler eller til annen kriminell virksomhet på lik linje med all annen valuta. Vi kommer til å etablere rutiner som gjør at tjenesten ikke appellerer til kunder som har uærlige motiver, svarer Aron Hjellup.

- Støtter dere ikke en svart økonomi med dette?

- Det er som å påstå at finn.no støtter kriminelle fordi det er mulig å selge tyvegods via nettstedet, sier Aron. Han kaller digital valuta for delingsøkonomi og mener det er det som gjelder nå.

Delingsøkonomi for penger

- Generasjonen som startet med å dele musikk via Napster på slutten av nittitallet, har blitt voksne. Vi vokste opp med denne teknologien. Nå kan vi bruke den på penger, fortsetter 27-åringen Aron Hjellup.

Han mener digital valuta har mange fordeler sammenlignet med dagens nasjonale valutaer.

- Verden blir mindre. Vi handler internasjonalt. Gjennom bank tar det flere dager å overføre penger. Bitcoin bruker bare sekunder.

Målet hans er at du skal kunne bruke visakortet til å betale med bitcoin og at du skal kunne bruke bitcoin på samme måte som nasjonale valutaer i nettbanken.

- Ola Dunk skal kunne kjøpe ei pølse og betale med bitcoin, sier Hjellup.

Handler bitcoin for 50 millioner i måneden

Bjørn Brekke i Bitcoins Norge forteller at handelen med digital valuta har skutt i været de siste månedene. Bitcoin Norge er en handelsplattform for digital valuta. Nå har de 20 000 kunder.

- 10 000 av dem har kommet de siste fem-seks månedene. I måneden har vi nå en handel for 50 millioner kroner, og det er stort sett bitcoin det går i, sier Bjørn Brekke.

- Folk kjøper bitcoin som spekuleringsobjekt. De vil være med på prisveksten, selvfølgelig.

- Minner om boble

Men Are Oust ved NTNU Handelshøyskolen advarer mot å ha for store forventninger til å tjene penger.

foto
Advarer mot dramatisk nedgang: Forsker Are Oust ved NTNU Handelshøyskolen mener prisveksten for bitcoin minner om en boble som kan sprekke. Foto: kristian helgesen

- Sannsynligheten for at det er en boble er høy, sier han. Og understreker at bitcoin kan ha mye bra ved seg selv om det er en boble nå.

- For å sammenligne med boligboble. Det er mye fornuftig i å eie en bolig, men det kan likevel være ufornuftig å kjøpe til for høy pris, sier Are Oust. Han minner om den sterke kraften det er å se at naboen har blitt rik. Nå er det fristende å kjøpe bitcoin fordi vi ser hvor mye det har vært mulig å tjene bare det siste året.

Stiger for fort

- Bare en slik tanke bør være nok til at boblebjella ringer, sier Are Oust. Han mener det er helt umulig å forutsi om vi er i en bitcoinboble eller ikke, men det er mye som tyder på det, ifølge ham:

- Det stiger for kjapt og prisene stiger bare fortere og fortere. En boble er når prisene stiger veldig og faller dramatisk rett etterpå uten å ha flatet ut først. Jeg tror prisene på bitcoin kommer til å falle dramatisk, men det er selvsagt et spørsmål om det skjer og når det skjer.

Oust mener også at folk støtter svart økonomi gjennom å kjøpe digital valuta uten sentral styring. Han slår fast at en stor del av verdensøkonomien er svart og at kriminelle har nytte av å bruke bitcoin.

- Etisk er dette komplisert. Det kan være bra å unngå overvåking av pengebruken, men du støtter opp under en svart økonomi ved å kjøpe bitcoin.