Skal kommunen i tillegg øke bemanningen på nattevaktene, påløper ytterligere millionutgifter i året.

Det sier Helge Garåsen, kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune.

Han antar at det vil være lite realistisk å få til en slik bemanningsøkning på kort sikt. Det er heller ikke slik at det bare er å fylle på med flere folk.

– Dette er et sammensatt og komplekst forhold. Vi må gjøre mange ting. Men det er ingen tvil om at bemanningen er marginal. Det gjør oss sårbare når folk blir syke. Det er vanskelig å skaffe vikarer med den kompetanse vi trenger. De er ofte ukjent med brukerne og systemene våre. De har ikke den fagkompetansen vi trenger og nødvendige personlige relasjoner til den de skal yte tjeneste for.

Bedre tjenester

Garåsen understreker at de ansatte i eldreomsorgen, enten det er i sykehjem eller i hjemmetjenestene, gjør en formidabel og god innsats. Og han hevder å kunne dokumentere at kvaliteten på tjenestene er blitt bedre enn tidligere. Tilfredsheten med tjenestene har også økt. Det viser brukerundersøkelser.

– Vi har en grei bemanning i dag. Det er ved fravær det blir vanskelig. For øvrig har vi gode systemer for melding av avvik. Trondheim er nok blant de kommunene her i landet som har best oversikt over hva vi driver med. Gjennomgående yter vi gode tjenester. Men det er ting vi kan bli bedre på.

Sårbar gruppe

Garåsen sier de eldre er en sårbar gruppe. Det skal ikke mye til før de ansatte trenger ekstra tid på enkeltbrukere. En enkel infeksjon kan snu opp ned på det meste.

En person ekstra i turnus utgjør 5,3 årsverk. Med 27 sykehjem, ulike arbeidsslag og vakter, helger, ferier, fritid, kan det bli mange hull å fylle.

– Og vi kan ikke stenge sykehjem eller slutte å yte hjemmetjenester på samme måte som sykehuset kan stenge enkeltposter. Vi blir mer sårbare når sykehuset reduserer virksomheten.

Garåsen sier at oppbygging av tjenestene må skje gradvis over år, legge sten på sten.

– I 2015-budsjettet har vi prioritert å bygge opp hjemmetjenestene. Det er avsatt 16 millioner til dette. Det har gitt oss flere årsverk. Utbygging av sykehjem har pågått i flere år. Med tanke på at Trondheim fra ca. 2023 vil få en raskere vekst i antall eldre, må vi nå konsentrere oss om å styrke kompetanse og forebygge funksjonsfall. Derfor satser vi på livsglede og tidlige tiltak for å holde brukerne friskest mulig. De aller fleste ønsker å bo hjemme så lenge de kan, hvis ikke ensomhet, demens eller annet tilsier at det ikke er mulig.

Forutsigbarhet

Sykefraværet er et problem innen omsorgsyrkene. En reduksjon her ville bedret situasjonen, mener Garåsen.

– Men dette handler også om å planlegge godt, og forutsigbarhet om når man skal på vakt. God planlegging kan virke motiverende.

– Sykepleierforbundet hevder det ikke er mye å hente lenger på å fylle opp deltidsstillinger. Er det riktig?

– Vi prøver å fylle opp stillinger. Det gir oss bedre bemanning, og det betyr at den enkelte bruker får færre å forholde seg til. Da blir det lettere å være bruker.

– Kan mer fleksible turnuser avhjelpe noe?

– Hvis vi benytter de mulighetene arbeidsmiljøloven og avtalene med de ansattes organisasjoner gir oss, ville våre problemer langt på vei være løst.