Folkeavstemninger om kommunesammenslåing:

«Supermandag ble blåmandag»

- Mandagens folkeavstemninger ble en blåmandag for regjeringen, sier Senterpartiets Marit Arnstad.

Saken oppdateres.

Stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) oppsummerer folkeavstemningene med at det var dårlig valgdeltakelse i kommunene som sa ja, men langt bedre oppslutning i nei-kommunene der folket ønsker å fortsette som egen kommune. Hun slår fast at folk har våget å si nei selv om kommunepolitikerne har sagt ja.

- Folk er ikke like opptatt av å slå sammen kommunene som det politikerne er. Det er et veldig tydelig signal fra mandagens folkeavstemninger.

LES OGSÅ: I disse kommunene skal folket bestemme

Bare en frivillig sammenslåing

Hun slår fast at etter de 24 folkeavstemningene mandag er det bare i Eide og Fræna i Møre og Romsdal det ligger an til å bli en frivillig kommunesammenslåing.

Det var til dels svært dårlig valgdeltakelse ved folkeavstemningene om kommunesammenslåing mandag. Dagen ble kalt for supermandag fordi innbyggerne i 24 kommuner i landet gikk til stemmeurnene for å si sin mening om kommunesammenslåing. I Hemne i Sør-Trøndelag var oppslutningen 29,1 prosent. Et stort flertall sa ja til kommunesammenslåing med Snillfjord, Aure og Halsa. I intensjonsavtalen er det enighet om at kommunesenteret blir på Kyrksæterøra i Hemne.

LES OGSÅ: De unge sier nei - de eldre sier ja

Nei i Aure - ja i Hemne

I Aure var det en valgdeltakelse på 55,2 prosent. Der sa et stort flertall av innbyggerne nei til alle forslag om kommunesammenslåing. Halsa hadde tre alternativer til sammenslåing i tillegg til å bli stående alene. Der var valgdeltakelsen 60,8 prosent og det var flest som stemte for sammenslåingen med Hemne, Aure og Snillfjord. I Snillfjord blir det innbyggerundersøkelse i stedet for folkeavstemning. Det er derfor svært uklart hva som blir resultatet etter mandagens folkeavstemninger.

- Den lave valgdeltakelsen i ja-kommunene kan skyldes liten interesse eller at folk har resignert, sier hun.

LES OGSÅ: Venninnene ser hver sin vei

- Må følge folkeavstemningene

Marit Arnstad mener at kommunestyrene uansett valgdeltakelse må ta hensyn til resultatet.

- Det er umulig å la være å ta hensyn til folkemeningen når du har invitert folk til å si sin mening, sier Arnstad.

Hun mener at enkelte kommuner gjorde det vanskelig for innbyggerne ved å ha for mange alternativer.

- Da har kommunepolitikerne abdisert og gjør resultatet vanskelig å tolke, sier Arnstad som er enig med valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU som mener at de folkevalgte saboterer hele folkeavstemningen ved å legge fram så mange ulike alternativer.

Kommunalministeren: - Lokalpolitikerne har ansvaret

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sier til NTB at ansvaret hviler på lokalpolitikerne etter sprikende resultater i folkeavstemningene om kommunesammenslåinger.

– Avstemningene spriker. I litt over halvparten av kommunene er det blitt nei, og i litt under halvparten er det blitt ja. Det er lav valgoppslutning, og dette resultatet krever at lokalpolitikerne viser lederskap og finner de gode, framtidsrettede løsningene, sier Sanner til NTB. Han er opptatt i Stortinget i dag og har ikke anledning til å svare på spørsmål fra andre.


Folkeavstemninger om kommunesammenslåing
 • Hemne: 29, 1 prosent valgdeltakelse, 85 prosent sa ja til sammenslåing med Aure, Halsa og Snillfjord. 98,5 prosent ja til å forbli i Sør-Trøndelag.
 • Aure: 55,2 % valgdeltakelse, 76 prosent nei til sammenslåing.
 • Halsa: 60,8 prosent valgdeltakelse, 45 prosent ja til sammenslåing med Aure, Snillfjord og Hemne.
 • Surnadal: 32,5 valgdeltakelse, 61 prosent ja til sammenslåing med Halsa og Rindal.
 • Sunndal: 51,7 prosent valgdeltakelse, 77 prosent nei til sammenslåing med Nesset.
 • Nesset 60,6 prosent valgdeltakelse, 49 prosent ja til å slå seg sammen med Sunndal. 41 prosent ja til å slå seg sammen med flest mulig kommuner i Romsdal.
 • Tingvoll: 46,6 prosent valgdeltakelse, 71 prosent nei til sammenslåing med andre.
 • Averøy: 56,1 prosent valgdeltakelse, 61,5 prosent nei til sammenslåing.
 • Eide: 45,8 prosent valgdeltakelse, 35 prosent ja til sammenslåing med Fræna og Averøy. 32 prosent for å forbli egen kommune.
 • Fræna: Valgdeltakelse ikke oppgitt foreløpig. 44 prosent ja til å slå kommunen sammen med Eide. 24 prosent vil også inkludere Averøy.
 • Kilde: Kommunal Rapport
Kommunereformen
 • Regjeringen har tatt initiativ til kommunereformen og ba høsten 2014 alle landets kommuner om å starte prosesser for å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabokommuner.
 • Større og mer robuste kommuner med økt makt og myndighet er regjeringens mål med reformen.
 • Innen 1. juli 2016 skal kommunene fatte vedtak om de ønsker å fortsette alene eller hvem de vil slå seg sammen med.
 • I juni 2017 skal Stortinget behandle proposisjon om ny kommunestruktur
 • Regjeringen legger opp til eventuelt ekstraordinært valg til nye kommunestyrer i forbindelse med stortingsvalget i 2017.
 • Nasjonale vedtak om kommunesammenslåing skal være gjort innen 1. januar 2018.
 • I januar 2020 skal kommunereformen være gjennomført og kommunesammenslåingene iverksatt.
 • I Trøndelag har Rissa og Leksvik allerede vedtatt sammenslåing.
 • Kilde: regjeringen.no
På forsiden nå