Enda flere syke av tilbakekalt parti med blåskjell

Ytterligere 52 personer er meldt syke etter å ha spist blåskjell fra et vareparti som allerede er trukket fra markedet. 

Mattilsynet understreker at produsenten har håndtert situasjonen helt etter boka.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Etter funn av algegift i skjell fra den trønderske bedriften Snadder og Snaskum, rykket Mattilsynet i forrige uke ut med beskjed om at hele varepartiet var trukket tilbake. I den forbindelse ble det meldt om ni sykdomstilfeller, men i ettertid har tallet steget til 61, ifølge Dagbladet.

Adresseavisen snakket med eieren av Snadder og Snaskum, Magne Hoem torsdag ettermiddag. Han beklager situasjonen.

­- Dette er en veldig kjedelig situasjon for oss. Vi fikk beskjeden fra Norges miljø- og biovutenskapelig universitet (NMBU) om at skjellene inneholder DSP. Da stoppet vi leveringen av disse skjellene umiddelbart og ga beskjed til alle leverandører om at skjellene skulle trekkes tilbake, forteller Hoem.

I alt har 14 205 kilo med giftige blåskjell blitt levert hovedsakelig på Østlandet, men også i Trondheim.

Hoem forteller at skjellene har et høyt innehold av DSP-gift, som kommer fra giftige alger. Han forteller at denne typen gift har samme symptomer som matforgiftning, med magevondt og diaré. PSP-gift er en annen type gift som kan finnes i blåskjell. Den er langt mer alvorlig og kan føre til svimmelhet og lammelser. I verste fall er PSP, også kalt lammende muslingforgiftning, dødelig.

Hoem understreker at blåskjellene det her er snakk om, kun inneholder mindre farlig DSP-gift.

Hva er grunnen til at de giftige skjellene har kommet ut på markedet?

- Testene vi gjorde av skjellene 23 og 26. juni var fine. Med tillatelse fra Mattilsynet kunne vi selge disse. Vi fikk oss en skikkelig overraskelse 6. juli da de nye testene viste at skjellene inneholdt DSP-gift. Det har vært svært stor etterspørsel av blåskjell den siste tiden. Blåskjellene vi har levert var veldig fine og inneholdt dobbelt så mye mat enn hva de vanligvis gjør. Dette gjør også at man får i seg mer gift enn om skjellene hadde hatt mindre mat i seg.

Hva har dere gjort for å trekke tilbake de giftige skjellene?

- Vi har gjort alt vi kan for å få skjellene bort fra markedet. Vi har kontaktet alle våre distributører og sagt at skjell med batch-nummer som starter på bokstaven «J» må trekkes tilbake umiddelbart.

61 mennesker er blitt forgiftet på Østlandet, er det fare for at trøndere kan bli syke?

- Trøndermager er ikke mindre følsomme enn mager på Østlandet, så dessverre finnes det også en mulighet for at folk i Trondheim kan ha blitt forgiftet, sier Hoem.

Cornelia Bjørk Hill er en av de 61 personene på Østlandet som har blitt forgiftet av skjellene.

- Jeg var på seminar med jobben på Son Spa og hotell da jeg spiste blåskjellene. 45 minutter etter at jeg hadde spist kjente jeg et ubehag i magen, sier hun.

Hill forteller at hun hadde alle symptomene på en blåskjellforgiftning.

- Jeg var dårlig i 48 timer. Det var bare meg i mitt selskap som spiste blåskjell, men da jeg ga beskjed til hotellet fikk jeg høre at det var flere som hadde blitt syke, sier Hill.  

LES OGSÅ: Advarer mot å spise skjell fra Trondheimsfjorden

Blåskjellene skal ha blitt servert på 16 ulike spisesteder på Østlandet.

– Vi har mottatt bekymringsmeldinger fra flere som spiste blåskjell i forrige uke og som ble syke. Vi anser det som forholdsvis sikkert at disse har spist blåskjell fra Snadder og Snaskum. Vi har ikke mottatt meldinger om at folk har blitt syke av disse blåskjellene de siste dagene. Det ser dermed ut som om tilbaketrekkingen har fungert, sier seniorinspektør Mona Magnussen i Mattilsynet til Dagbladet.

LES MER: - Har ikke vært så mye giftige blåskjell på 25 år i Trondheimsfjorden

Mattilsynet understreker at produsenten har håndtert situasjonen helt etter boka.

– Alle skjellene som pakkes hos bedriften, er nøye kontrollert i henhold til Mattilsynets regelverk. Derfor er det ekstra kjedelig med situasjonen som har oppstått, og at algegiften DSP er funnet i våre blåskjell, sier Magne Hoem.

Folk som har blåskjell fra det aktuelle partiet, oppfordres til å kaste dem. Ytterligere informasjon finnes på matportalen.no.

På forsiden nå