Ulovlig mye miljøgifter i flere kontrollerte fritidsprodukter

Miljødirektoratet fant farlige stoffer i 40 prosent av sports- og fritidsprodukter under en stikkprøvekontroll. Flere produkter inneholdt ulovlige mengder miljøgifter.

Miljødirektoratets kontroll viste at disse sports- og fritidsproduktene hadde alt for mye miljøgifter. Produktene skal nå være trukket fra markedet. 

Saken oppdateres.

Direktoratet har kontrollert og analysert 44 sports- og fritidsprodukter. Det dreier seg om sportshansker, badesandaler, yogamatter, mobildeksler og lommebøker. Det var miljøgifter i 40 prosent av disse produktene og i 20 prosent var miljøgiftene over tillatt grenseverdi. Disse produktene skal være trukket fra markedet, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.


MILJØGIFTER
  • Kortkjedete klorparafiner:Brukes som flammehemmere i plast, gummi og tekstiler, og som mykgjørere i plast, gummi og maling.
  • Brytes langsomt ned i miljøet og kan hope seg opp i mennesker og dyr. Stoffene er svært giftige for livet i vann.
  • Ble forbudt i Norge i 2002. Er på vår prioritetsliste der målet er å stanse utslippene innen 2020.
  • Ftalater: DEHP omfatter mange forskjellige stoffer.
  • Ftalater i myk-PVC og andre plastprodukter kan lekke ut til omgivelsene fra produkter mens de er i bruk, eller etter at de er kastet.
  • Kan skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret.
  • Er på vår prioritetsliste der målet er å stanse utslippene innen 2020.
  • Noen ftalater er forbudt i leketøy og kosmetikk.

LES OGSÅ: - Plast er verdens raskest voksende miljøproblem

LES OGSÅ: Forskerne finner mikroplast i alle prøvene de undersøker fra havbunnen

- Bekymringsfullt

- Vi kontrollerer jevnlig at produkter på det norske markedet ikke inneholder farlige miljøgifter. Det er bekymringsfullt at populære produkter for sport og fritid inneholder for mye miljøgifter, sier seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet i pressemeldingen.

Direktoratet fant først og fremst stoffet ftalat-stoffet DEHP, som brukes til plastmykgjøring, og kortkjedete klorparafiner, som brukes som flammehemmere i plast, gummi og tekstiler, og som plastmykgjører.

LES OGSÅ: Forskere slår alarm om miljøgifter i hybelkaniner

Felles regelverk med EU

Norge har felles kjemikalieregelverk med EU for disse stoffene. I tillegg har Norge også nasjonale forbud.

- Miljødirektoratet jobber for å redusere utslipp av miljøgifter i produkter, både under bruk og når det ender som avfall. Vi har regelmessige stikkprøvekontroller for å sjekke om produktene samsvarer med miljøkravene, både gjennom analyse og skriftlig dokumentasjon, sier Mathieu Veulemans.

LES OGSÅ: Slik får du en grønnere jul

På forsiden nå