Kommentatorer mener Giske kan miste nestlederstillingen

Politiske kommentatorer i noen av landets største mediehus mener Trond Giske kan miste stillingen som nestleder i lys av varslene Arbeiderpartiet har mottatt.

– At han ikke trekker seg selv, det syns jeg er ekstremt dårlig dømmekraft, mener politisk redaktør i Aftenposten Trine Eilertsen om Trond Giske 

Saken oppdateres.

Politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten, politisk journalist Magnus Takvam i NRK og Berit Aalborg, redaktør for politikk og verden i Vårt Land var alle til stede under NRKs Politisk kvarter fredag morgen, der Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre måtte svare for varslene som er kommet inn til partiet om nestleder Trond Giske.

LES OGSÅ: Støre innrømmer ukultur i partiet

LES OGSÅ: Trond Giske til Adresseavisen: - Er forberedt på historier fra flere kvinner

Kritisert

Støre har gått ut og kritisert Giske, som selv har beklaget egen oppførsel. De er imidlertid begge forberedt på at det kan komme inn flere varsler.

– Jeg føler at Jonas Gahr Støre kommuniserer at «kommer det noe mer nå, som blir betraktet som alvorlig, så er det på en måte over for også den delen av Giskes politiske karriere» så å si, sa Takvam.

LES OGSÅ: Hastemøtet ble avsluttet etter en drøy time

- Ekstremt dårlig dømmekraft

Torsdag kveld ble det kalt inn til en gjennomgang for sentralstyret og fylkeslederne i partiet for å orientere om sakene som er kommet inn.

– Jeg bet meg merke i at han sier at han vil vurdere hva som skjer i dagene som kommer, og det er et signal på at han kan be Trond Giske om å trekke seg, og så vil nok mange være overrasket over at det ikke har skjedd allerede, for det har kommet så mange historier nå, som er ganske alvorlige, supplerte Aalborg.

Fakta om varslingssakene mot Trond Giske

Utviklingen i varslingssakene som har dukket opp mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske den siste tiden:

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre opp i Politisk kvarter i NRK. Han sa da at etter det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende. Han kjente seg heller ikke igjen i beskrivelsen av en intern konflikt.

* Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken at Anniken Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Hun avviste dette og sa torsdag til NTB at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* I et opprop advarte Oslo Ap mot en giftig partikultur, noe flere anonyme sentralstyremedlemmer ifølge Aftenposten mente var «en svertekampanje» mot Giske og et forsøk på å «parkere» Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng.

* Flere varslere skal ha unngått Stenseng i forbindelse med varslene som har kommet fram. Selv sa hun til NRK onsdag kveld at varslere skal bli godt ivaretatt og kjenne seg trygge på at varsler blir tatt alvorlig og blir behandlet på en god måte.

* Torsdag kom partiet med en pressemelding der Giske sier han «tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik».

* Samme kveld stilte han i Dagsrevyen. Der sa nestlederen: Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter.

* Både lederen og nestlederen sier de er forberedt på at det kan komme flere historier i kjølvannet av de sakene som er kjent så langt.

* Torsdag kveld ble det kalt inn til et hastemøte i sentralstyret der Støre skulle orientere om saken.

* Fredag morgen sa Støre at Giskes tillit er svekket og at han ikke har mye å gå på. Han sa også at ingen i sentralstyret uttrykte mistillit mot Giske.

Kilde: NTB


– Det er fascinerende å se at Trond Giske i går kveld sier at han regner med at det kommer flere historier. Det sier han uten å samtidig trekke seg som nestleder for partiet. Det syns jeg er dypt urovekkende, sier Eilertsen.

Politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten  Foto: Scanpix

– At han ikke trekker seg selv, det syns jeg er ekstremt dårlig dømmekraft, legger hun til.

Usikker

Adresseavisen politiske redaktør, Tone Sofie Aglen sa i går at Giske ikke hadde noe annet valg enn å beklage. Men om det roer seg er hun usikker på:

- Det avhenger av om det kommer flere saker eller ikke. Dersom historiene som har versert i mediene er hovedessensen i kritikken og i varslingene, så tror jeg det kan roe seg nå. Kommer det frem flere og mer alvorlige historier, tror jeg ikke siste ord er sagt, sa Aglen.

På forsiden nå