Solberg med ny Sandberg-smekk

Som statsråd er man ansvarlig for å følge lover og regler, og det finnes ingen gode grunner for å bryte dem, fremholder statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H) har fått en rekke kritiske spørsmål om den nå avgåtte fiskeriministeren Per Sandbergs (Frp) brudd på regjeringens sikkerhetsregler.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Regjeringssjefen har måttet tåle en skur av kritiske spørsmål etter at fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) brøt regjeringens sikkerhetsregler i forbindelse med en reise til Iran i sommer. Sandberg trakk seg denne uken.

– Det finnes ingen gode grunner til at en statsråd skal bryte gjeldende sikkerhetsregler, skriver Solberg i et brev til Stortinget fredag.

LES OGSÅ: Frp får lavest oppslutning siden april i fjor

Hun viser til tidligere svar i saken og slår fast at hvert enkelt departement har ansvar for å vurdere sikkerhetsrisiko og sårbarheter i sitt daglige virke, blant annet ved å benytte PSTs trusselvurdering.

Solberg slår fast at man som statsråd er ansvarlig for å følge lover og regler, herunder sikkerhetsloven.

– Det er viktig å skille mellom behandling av informasjon som er sikkerhetsgradert etter sikkerhetsloven og annen informasjon. Informasjon som er omfattet av sikkerhetsloven, behandles på særskilt utstyr som er godkjent til dette formålet, skriver statsministeren, og legger til:

– Tidligere fiskeriminister Per Sandberg har i sitt svar på spørsmål nr. 2020 fra Terje Aasland opplyst at dokumenter gradert etter sikkerhetsloven ikke lå på hans tjenestetelefon.

LES OGSÅ: Kommer med bok i høst: – Vi skal forsvare oss

Det er Rødt-leder Bjørnar Moxnes som spør om det er noen grunner til at en statsråd skal kunne bryte sikkerhetsinstruksen fra Statsministerens kontor og potensielt risikere å overføre informasjon til en fremmed makt.

På forsiden nå