– For kreftpasientene i Midt-Norge betyr gaven fra Trond Mohn at de får tilgang til den ypperste kreftdiagnostikken i verden, sier Stein Kaasa. Han er viseadministrerende direktør på St. Olavs Hospital og leder styringsgruppen for syklotron-prosjektet.

I 2012 ga Mohn 50 millioner kroner til en PET-MR-skanner. Nå gir han 40 millioner kroner for å gjøre det enklere og billigere å bruke PET-skannerne. Pengene denne gang går til en syklotron. Det er en partikkelakselerator som produserer radioaktive stoffer til bruk i PET-undersøkelser.

To PET-skannere

15. oktober 2013 åpnet PET-senteret på St. Olav. Store private bidrag gjorde det mulig for sykehuset å få til et senter med to PET-skannere, en MR- og en CT-skanner. Den siste kjøpte Sparebanke1 Midt Norge etter å ha samlet inn 25 millioner kroner.

Når NTNU og universitetssykehuset St Olavs hospital både får PET-skannere og utstyr for å produsere radioaktive isotoper, håper Stein Kaasa at de skal unngå både overbehandling og underbehandling av kreftpasienter. Samtidig blir det flere muligheter til å forske på kreftsvulster.

Til forskning og diagnostisering

– Dette er en fellesgave til NTNU og St Olavs hospital, sier giveren, Trond Mohn. Han gir dette til NTNU fordi trondheimsmiljøet er best på bildediagnostikk og koblingen mellom teknologi og medisin.

–Det er viktig å ha et godt bilde av hvor kreften befinner seg for å unngå å behandle for mye eller behandle feil sted på kroppen. Med dette utstyret regner Mohn med at sykehuset kan undersøke fire ganger så mange pasienter med samme isotop-produksjon. Han regner med at det blir mulig å øke fra fire pasienter til mellom 15 og 20.

Les også kommentaren: ... i verdens rikeste land

Må fly inn isotoper

Tidligere har sykehuset vært avhengig av å få sendt radioaktive isotoper med fly fra Oslo. Stoffet injiseres før en undersøkelse og har meget kort halveringstid fra 20 til 110 minutter. Med en syklotron kan leger og forskere produsere de radioaktive stoffene selv. I dag gjør transporten av radioaktive isotoper det dyrt å bruke PET-skannerne. Når de radioaktive stoffene kan produserer på sykehuset, vil det gjøre undersøkelsene billigere. Det betyr også at det blir mulig å gjennomføre forskning med radioaktivt stoff som har kort holdbarhet.

– Vi er veldig takknemlige for gaven. Å kunne produsere det radioaktive stoffet lokalt gir nye og spennende muligheter for forskningsprosjekter, sier Gunnar Bovim, rektor ved NTNU.

Les også at Moser-paret Synes rike bidrar for lite

–Vi er veldig glade for å kunne gi pasientene PET-undersøkelser her i Trondheim. Dette har økt den samlede kvaliteten på pasientbehandlingen, men et fullverdig PET-senter på et universitetssykehus bør også ha en syklotron. Mohns gave til kjøp av selve syklotronen er et viktig bidrag til etableringen av egenproduksjon av legemidler til PET-undersøkelsene, sier Stein Kaasa.

I januar solgte Mohn fem tankskip for 295 millioner dollar, og lovte at pengene skulle gå til gode formål, ifølge Dagens Næringsliv. Selv sier Mohn i dag at det ikke er så store gevinster ved salg av skip, men bekrefter at pengene har gått til gode formål uten at han sier at det er det er penger fra skipssalget som nå går til syklotron i Trondheim.

Totalt kan gavene fra Mohn gjennom årene komme opp i 4,5 milliarder kroner.

St Olav planlegger et eget bygg for PET-senteret, og håper det kan åpne 1. januar 2018 med den nyinnkjøpte syklotronen på plass.

Bergenseren Trond Mohn gir 40 millioner til utstyr for å undersøke kreftsvulster. Foto: jens petter søraa