Det er meldt gråvær, nedbør og tungt skydekke over hele Trøndelag, men også i resten av landet. På meteorologisk institutt i Bergen er det ingen tro på at det skyene skal lette nok til at vi får se månen i løpet av mandagskvelden. Adresseavisen greier til og med å skape en liten debatt blant meteorologene på vakt. Men ingen ser noen lysning i skydekket før muligens utpå dagen tirsdag.

Skyer over alt

- Jeg har mine tvil, sier meteorologikonsulent Linda Kleppe.

- Det ser like mørkt ut både i Nord- og Sør-Trøndelag og på Nordmøre, eller i resten av landet for den saks skyld. Det vil nødvendigvis ikke regne, men skyene vil bli liggende.

Men det er bare på Sørlandet det ifølge meterologisk institutt kan være en ørliten sjanse til å få et glimt av supermånen. Tirsdag derimot er det meldt litt lettere vær og lengst sør i Trøndelag kan det ifølge meteorologikonsulent Linda Kleppe bli en mulighet for å få sett månen som også da er nesten like stor.

- Tirsdag blir det mer skyer i nord enn i sør, sier Kleppe.

Største månen på 70 år

Bak skydekket finner vi den største månen siden 1948. Årsaken til at månen er så stor akkurat mandag kveld er at avstanden mellom jorda og månen er mye kortere enn vanlig. Fenomenet med så stor måne oppstår når det er sammenfall mellom fullmåne og den minste avstanden mellom jorda og månen. Derfor er det nesten 70  år siden sist månen var så stor.

En slik måne kan være så mye som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne.

Ny sjanse neste år

Men for lederen i Trondheim Astronomiske Forening, Birger Andresen, er kveldens skyer og manglende sikt til månen til  å leve med.

- Det blir en ny sjanse neste år. Da er månen nesten like stor som nå, sier Andresen.

- Det er en marginal forskjell på når månen er på sitt største i fjor, i år og neste år. Dette er et fenomen som skjer hver 13. måned og det skjedde 28. september i fjor.

Månen i tall

Andresen forteller at månen har 1,05 prosent større areal i år enn den største månen i fjor. For folk som er ekstra interesserte i månen, kan han også fortelle at månen er 14 prosent større i diameter og 30 prosent større i areal mandag kveld, enn da det var størst avstand mellom måne og jorda i sommer.

- Den er altså merkbart større enn en gjennomsnittsmåne, sier han. Videre kan Andresen opplyse at det mandag kveld er en avstand mellom jorda og månen på 356 574 kilometer. Det er 50 000 kilometer mindre enn når det er størst avstand til månen.

Andresen har også regnet ut at det mandag kveld vil ta 4,9 måneder å kjøre i 100 kilometer i timen fra jorda til månen.

Kan få se månen tirsdag

Når situasjonen er slik som den er, med tungt skydekke over hele landet, er trøsten at det altså kan bli mulig å se månen tirsdag. Da er avstanden 358 084 kilometer.

- Og 98 proset av månen er opplyst, så den er nesten like stor og fin da, sier Andresen som forteller at han så månen søndag kveld.

- Den var veldig stor og fin, da også.

Men dersom du absolutt vil se månen når den er like stor som mandag kveld, er det lenge til neste gang. Ifølge NASA vil neste mulighet være 25. november 2034.