Foto: Morten Antonsen

De ønsket ikke å fortelle hva de stemte, men Henri la ikke skjul på at han kan tenke seg et politisk skifte i Trondheim. Arbeiderpartiet med ordfører Rita Ottervik i spissen har med sine samarbeidspartnere regjert i byen siden 2003.

Prøv vår valgomat fra Trondheim her.

Selve valgdagen er mandag 14. september, men allerede nå er det full anledning til å avgi stemme. Og det gjelder uansett hvor i landet du er bosatt. Bare på selve valgdagen må du stemme i den kommunen du er bosatt. Forhåndsstemmelokalene er åpne frem til og med fredag 11. september.

Valglokalene

Disse er Hovedbiblioteket i Midtbyen og de fem filialene i Selsbakkveien på Byåsen, i Industriveien på Heimdal, i Brøsetvegen på Moholt, i Ingeborg Aas' veg på Risvollan og i Reier Søbstads veg på Saupstad.

LES OGSÅ: Valgkortene kommer i retur

I tillegg kan det den siste uka før valget avgi forhåndsstemme ved NTNU Realfagsbiblioteket på Gløshaugen, ved NTNU Biblioteket på Dragvoll, i kantina i Øya Helsehus, ved City Lade og City Syd. Dagen før dagen, søndag 13. september, er valglokalet i Hovedbiblioteket fra klokken 13 til 18.

God pågang

Valgfunksjonær Bjørnar Gammelsæter forteller om god pågang av velgere helt fra åpningen klokken 10.

Det er gjerne mest de to første dagene, sier Gammelsæter som har ansvaret for gjennomføringen av forhåndsstemmingen ved Hovedbiblioteket og de fem filialene. Valglokalet er åpent i bibliotekenes åpningstider som er å finne på nett.

LES OGSÅ: Færre kvinner på topp

Han sier det er greit om folk tar med seg valgkort, særlig utenbysboende, hvis de har fått dette tilsendt. Da går ekspederingen raskere.

Legitimasjon

Men det er ikke et absolutt krav. Vi kan printe ut kort her. Men legitimasjon med bilde og fødselsdato er et must. Uten dette kan man bli avvist. Men det er veldig sjelden noen kommer helt uten legitimasjon i en eller annen form.

Janne Dahlquist sørger for at stemmesedlene havner i riktig urne. Det er både fylkestings- og kommunevalg. I år er det også kirkevalg.

LES OGSÅ: Høyre-byks på ny måling

Dahlquist sier at de ansatte på biblioteket går vakter på skift i valglokalet. De synes det er helt greit med denne avvekslingen.

Det er fint med litt forandring, og vi treffer mange trivelige mennesker.

LES OGSÅ: Oppdal får kvinnelig ordfører

Hun har vært valgfunksjonær i mange år, og jobber normalt også på selve valgdagen.

Alle som lurer på noe i forbindelse med høstens valg, kan klikke seg inn på kommunens valgsider.