Bruken av legemidler mot lus har nådd et nivå som ikke er miljømessig forsvarlig, mener direktoratet.

I et forslag til Nærings- og fiskeridepartementet foreslås tiltak på fire områder.

Det ene gjelder forbud mot utslipp når stoffer brukes i kombinasjon for å ta knekken på lakselusa. Noen av stoffene kan ha mye større negative miljøeffekter når de benyttes i kombinasjon enn hver for seg, viser ny forskning.

Direktoratet vil også stramme inn på bruken av lusemidler som hemmer skallutviklingen hos krepsdyr. Disse stoffene kan bare brukes på anlegg som tilfredstiller de beste miljøkrav, foreslår direktoratet. Dette skal hindre at stoffene hoper seg opp i sedimentene under anleggene. I tillegg foreslås at midlene ikke kan brukes oftere enn hver sjette måned. Stoffene tilsettes et spesialfor som gis til fisken.

Videre forslår direktoratet nye regler for hvor brønnbåter kan tømme behandlingsvann etter avlusing. Spesielle droppsoner for vannet skal innføres. Områder med spesielle naturverdier, rekefelt, grunne farvann og strandsonen skal unngås. Behandling i brønnbåt kan ikke gjennomføres hvis ikke Mattilsynet aksepterer dette ut fra hensynet til fiskevelferd og helse. I tillegg innføres et krav om at oppdretterne må dokumentere skriftlig om lusebehandlingen er miljømessig forsvarlig.

Fiskeridirektoratet sier i en pressemelding at bruk av lusemidler i en del sammenhenger er en miljørisiko ved oppdrettsanleggene langs kysten. Det har spesielt vært en del oppmerksomhet knyttet til bruken av lakselusmidler som hemmer skallutviklingen hos krepsdyr og kombinasjon av ulike middel. Disse er skadelige for reker, hummer, krabbe og andre krepsdyr i nærheten av anlegg der det blir avluset fisk.

- Fiskeridirektoratet har levert et forslag med konkrete tiltak som vi mener vil redusere negative miljøeffekter av behandling mot lakselus. I tillegg vil Mattilsynets legemiddelkampanje bidra, sier fiskeridirektør Liv Holmenfjord i pressemeldingen.

Forslagene er utarbeidet i samarbeid med Mattilsynet. Nærings- og fiskeridepartementet skal sende forslagene ut på høring.

Egil M. Opland951 98 689egil.opland@adresseavisen.no