1.678 asylsøkere hittil i år er en nedgang på 64 prosent. Av disse er 163 enslige mindreårige, en nedgang på hele 84 prosent.

Det er resultatet når Utlendingsdirektoratet (UDI) har gjort opp status for årets seks første måneder.

Fjorårets strie asylstrøm har med andre ord tørket inn til en liten bekk. Ifølge UDI-direktør Frode Forfang må vi helt tilbake til 1997 for å finne like lave tall.

Dermed kan asylsøkertallet havne godt under den offisielle prognosen på 10.000. Selv om det ikke er noe i dag som tyder på at fjorårets asylpanikk vil gjenta seg, er dette høyst usikkert, framholder Forgang.

– Jeg utelukker ikke at antallet kan ende godt under prognosen. Men det kan også bli flere. Her svinger det veldig raskt, sier Forfang til NTB. Han peker på at sensommer og tidlig høst tradisjonelt er høysesong for asylankomster.

Ti ganger flere i Sverige

Årsaken til den kraftige nedgangen er først og fremst at det kommer færre asylsøkere til Europa. Samtidig har Norge hatt en større nedgang enn mange andre land. Til Sverige kommer det fortsatt ti ganger så mange asylsøkere som til Norge.

– Det viser at det fortsatt er mulig å komme seg til vår del av Europa, sier Forfang.

I hvilken grad asylinnstrammingene som Stortinget har vedtatt, har bidratt til å dempe asylstrømmen, er Forfang imidlertid usikker på.

– Det er veldig vanskelig å si akkurat hva det er som gjør at det kommer færre, fordi det er så mange ting som skjer samtidig. Men innstrammingstiltak vil normalt ha en effekt, sier han.

Han tror at dersom det skulle bli et nytt oppsving i år, vil det mest sannsynlig være asylsøkere fra det østlige Afrika.

– Historisk er det herfra de fleste kommer. Disse kommer seg fra Libya til Italia, og derfra er det fortsatt mulig å komme seg videre nordover i Europa, sier UDI-direktøren.

Fra Hellas og nordover er grensene nå nærmest hermetisk lukket.

4.000 saker i kø

Men selv om asylstrømmen har avtatt, bakser UDI fortsatt med de mange sakene fra i fjor. Fortsatt er 14.000 asylsøknader, de fleste fra syrere, ikke behandlet, og noen kan være over ett år gamle, får NTB opplyst.

UDI jobber på spreng med å få ned restansene, sier Forfang.

– Det ligger an til at de aller fleste asylsøkerne som kom i fjor høst, vil få sin sak ferdigbehandlet i løpet av året, sier han.

Samtidig har nedgangen ført til at 12.680 mottaksplasser nå står tomme. Ettersom en plass koster 300 kroner døgnet i snitt, innebærer dette en daglig ekstrautgift på 3,8 millioner kroner.

Sier opp plasser

UDI har nå sagt opp 4.700 av såkalte tilleggs- og opsjonsplasser ved eksisterende mottak. Samtidig er det svært krevende å finne det rette nivået, sier Forfang.

– Vi må sikre at vi kan tåle en vekst i antall ankomster. Det ville være feil å si opp etablerte mottak nå, rett før den antatte høysesongen. Samtidig kan vi ikke ha for stor overkapasitet, sier han.

Dersom asyltallene holder seg lave, må imidlertid eiere av asylmottak belage seg på flere plassoppsigelser. I dag har 70 driftsoperatører kontrakt med UDI.