Navnet Marius har blitt mindre brukt de siste årene. Navneforsker Ivar Utne mener at Bjørgens navnevalg kan snu trenden. Foto: ssb

- De voldsomme vinterverdiene kan gi et utslag. Marius kan bli årets vinternavn, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han mener det kan være vanskelig å snu en allerede nedadgående navnetrend, men at Marius kan bli årets vinternavn. Mange forbinder navnet med strikking, vinteridrett, og nå også Marit Bjørgen.

Navn med norske verdier

Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg har tidligere fortalt at de valgte navnet Marius på grunn av det kjente norske Marius-mønsteret. Navneforskeren forteller at flere foreldre han har snakket med også valgte Marius-navnet på grunn av strikkemønsteret.

- Du har ski, strikkemønster og norske verdier, noe folk synes er flott, sier Utne og legger til at dette kan bidra til å gjøre navnet populært nå i vinter.

Forbildeeffekt

Ifølge SSB er det 15 941 menn som heter Marius i Norge i dag. En historisk utvikling viser at navnet begynte å bli populært på 1970-tallet, og nådde for alvor sine høyder rundt 1990. Siden den gang viser navnevalget en dalende kurve.

- Foreldrene har nok en forbildeeffekt i dette tilfellet, mener Utne.

Navneforskeren forklarer at kjendisnavn og deres navnevalg har innvirkning om navnet har trekk foreldre liker og som passer i samtida.

Utne påpeker at Marius er et navn med en klang mange foreldre liker nå for tiden, som at det begynner med bokstaven M. I tillegg har navnet to vokaler inntil hverandre, og har en -us-ending. Likevel unngår mange foreldregenerasjonens navnebruk, og navneforskeren mener at det i utgangspunktet er litt for tidlig for at navnet skal bli populært igjen.

Populært mønster

Jens Hoff er en av garnbutikkene i Trondheim som fører Marius-mønsteret, og Liv Sigrid Jakobsen ved butikken på City Syd kan fortelle at det tradisjonelle mønsteret fortsatt holder koken. Jakobsen mener at medieomtalen om navnevalg og Marius-mønsteret kan øke populariteten ytterligere.

- Det kan jo virke inn, man vet jo aldri. Det kan bli enda mer populært blant småbarnsforeldre enn det allerede er, sier hun.

Ifølge Jakobsen ble Marius-strikk ekstremt populært for noen år siden, og at det i senere tid har blitt vanlig med mange forskjellige fargekombinasjoner og mønstervariasjoner.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.