De to russiske rakettbåtene «Zelenyy Dol» og «Serpukhov» gikk tirsdag kveld inn i Østersjøen gjennom Storebælt, meldte Aftonbladet i dag morges.

Den svenske riksdagspolitikeren Allan Widman fra partiet Liberalerna sier til Aftonbladet at han mener det er en sammenheng mellom den russiske rakettbåten i Østersjøen og de 330 amerikanske soldatene som skal stasjoneres på Værnes.

- Erfaringsmessig fører ethvert slikt tiltak til en form for reaksjon fra den andre siden. Det bør også sees i sammenheng med den nylige utstedelsen av raketter i Kaliningrad. Et militærstrategisk poeng er at de kan blokkere innløpet til Østersjøen. De prøver å navigere i en strategisk fordel, sier Widmann til Aftonbladet.

- Påvirker landene rundt Østersjøen

Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist, sier det skaper bekymring at to russiske korvetter med langdistanseraketter er på vei inn i Østersjøen, melder NTB.

- Det er bekymringsfullt og det bidrar ikke til mindre spenning i vår region. Det påvirker alle landene rundt Østersjøen, sier Hultqvist til Aftonbladet.

Rakettene kan utstyres med atomstridshoder.

LES LEDER: Værnes-basen må ikke erstatte norske soldater

- Tydelig budskap

Lektor Tomas Ries ved Forsvarshøgskolen i Sverige mener Russland sender et signal til Europa.

- Det er et meget tydelig budskap til Vesten. Budskapet er at Russland er militært sterkt. De mener at Europa burde forstå at vi må respektere Russlands styrke og dermed også Russlands vitale interesser, som er noe Russland mener at Europa ikke har gjort siden Sovjetunionens fall, sier Ries til Svenska Dagbladet.

- Bekymringsfullt

Russland flyttet missiler til Kaliningrad, som ligger mellom Litauen og Polen, for to uker siden, melder VG. Det mener Nato-sjef Jens Stoltenberg er bekymringsfullt.

- Det er bekymringsfullt at disse missilene både kan bære konvensjonelle våpen, men også atomstridshoder, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg til VG.

På Værnes garnison blir det nå gjort forberedelser til å ta i mot 300 armeikanske soldater rett over nyttår Foto: Vegard Eggen