Nå kan du få din mistenkelige føflekk sjekket hos spesialist uten henvisning fra fastlegen.

- Trønderne topper føflekkreft-statistikken i landet og nordmenn ligger på verdenstoppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft, sier Ellen Bjørge, som er hudlege ved St. Olavs Hospital.

Få time direkte hos hudlege

I dag begynner bestilling av time til «Nasjonal hudsjekkdag». Via Kreftforeningens telefontjeneste kan du få komme rett inn til time hos hudlege den 6. mai.

I Midt-Norge får du sjekket mistenkelige føflekker ved hudpoliklinikken ved St. Olavs Hospital, på Trondheim hudlegesenter, på Sykehuset Levanger og ved Kristiansund sykehus.

Kreft du kan se med egne øyne

Alle over 25 år som har en mistenkelig føflekk er velkomne til en sjekk.

- Det er normalt å ha føflekker. De utvikles i løpet av barne- og ungdomstiden, i varierende mengde avhengig av hudtype. Føflekker skal imidlertid ikke endre størrelse, form eller farge i voksen alder, eller blø og danne skorpe, sier hudlegen.

Slik kan du holde øye med føflekkene dine.

Føflekkreft (malignt melanom) presenteres vanligvis på huden, og gir endringer som man selv kan se, i motsetning til kreftutvikling i indre organer. Hvis man sjekker huden jevnlig, helst månedlig, og kjenner sine føflekker, vil man selv (eller en partner) kunne oppdage disse endringene.

Aggressiv kreft

Føflekkreft er en aggressiv kreftform, men heldigvis blir de aller fleste behandlet tidsnok og blir friske.

- Føflekkreft har potensial til å spre seg til resten av kroppen og vil ha dødelig utgang hvis den forblir ubehandlet. Derfor bør man komme til lege i løpet av få uker hvis man får mistanke. Ikke gå et halvår og lur på det. Det er nemlig slik at vi i Norge har et godt system for diagnostikk, behandling og oppfølging av føflekkreft, men det er avgjørende at man kommer i den tidlige fasen, sier Ellen Bjørge.

Se etter føflekker som:

* Vokser eller endrer form.

* Endrer farge, spesielt til svart.

* Klør eller blør.

* Danner sår som ikke vil gro.

* Kommer plutselig.

Voksne menn bør ta en titt

Omtrent 1700 personer får diagnosen føflekkreft årlig. Kvinner rammes litt hyppigere enn menn. Denne kampanjen er et europeisk initiativ og ønsket er å øke bevisstheten blant folk.

- Spesielt godt voksne menn. De er sjelden hos lege og har kanskje stor terskel for å gå til en. Mange er sporty og har levd et langt liv utendørs. Kanskje har de opplevd solforbrenninger i barndommen, da de ikke hadde tilgang på solkrem, sier hudlege, Ellen Bjørge.

For nettopp solforbrenninger og hyppig soleksponering uten beskyttelse er en av årsakene til føflekkreft.

Særlig utsatte er de som:

* Har lys hud og blir lett solbrent.

* Har vært solbrent gjentatte ganger.

* Har gått eller går mye i solarium.

* Har mange føflekker (over 50 stk.).

* Tilbringer mye tid i solen.

* Har noen i familien med føflekkreft.

Hvorfor nordmenn er på føflekktoppen

Norge er på verdenstoppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft, vesentlig høyere enn resten av Norden.

- Årsaken til forskjellen har vi ikke et godt svar på. Endrede solingsvaner med hyppig soleksponering samt økende bruk av solarium året rundt er en vesentlig faktor. En annen mulig teori er at noen ikke forstår alvoret når føflekker endrer seg, og derfor oppsøker lege for sent.

En annen spekulasjon kan være vår gode økonomi.

- Nordmenn reiser stadig mer på sydenturer, gjerne på vinterstid da huden er som blekest. Det er en tøff påkjenning for lys skandinavisk hud, sier hudlege Bjørge.

Ondartet føflekkreft ofte har ingen fysiske symptomer eller plager. Den endrer utseende i «stillhet».

Bjørge oppfordrer personer med mistenkelig føflekk til å benytte sjansen for vurdering 6. mai. Bookingen er åpen 13. april-24. april, på Kreftlinjen tlf. 800 57 338.

Føflekk med uregelmessig overflate og uskarp og uregelmessig avgrensning. Foto: Oncolex