Stort engasjement og stort oppmøte på folkemøte i Kristiansund i går kveld, der Nordmøres framtid var temaet.

Bør Nordmøre gå til Trøndelag eller fortsette i det fogderiherjede Møre og Romsdal, som holdes sammen av formaliteter? Stemningen på møtet var tydelig: Nordmøre må utrede å gå sammen med Trøndelag.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Møring eller trønder? (Pluss)

- Tiden er overmoden

- Skal noe bli annerledes, så må noe bli annerledes, innledet forhenværende statssekretær Jan-Erik Larsen, som nå er kommunikasjonsrådgiver og innleid prosjektleder i Kristiansund og Nordmøre næringsforum. Han er kristiansunder og nordmøring på sin hals og medgir at han lenge har vært frustrert over situasjonen i fylket. Derfor mener han at tida er overmoden for å finne ut hva en overgang til Trøndelag vil bety for Nordmøre.Les her om stemningen i Kristiansund

- Det er på tide at de politiske lederne i Møre og Romsdal, men også på høyere nivå, forstår de sterke bevegelsene på Nordmøre, der det lenge har vært uro, frykt og frustrasjon. Da må man diskutere Nordmøres framtid, og fylket må være på banen. I stedet for å være på banen forsøker de å legge lokk på regiondebatten. Det er ganske agressive og arrogante holdninger når noen stiller spørsmålet. Det gjør bare vondt verre og heller bensin på bålet. La oss skaffe mer kunnskap og så ta konklusjonen når vi har de kalde faktaene og vurderingene på bordet, sier Larsen.

Han mener at fylkeskommunen, regionrådet eller Kristiansund kommune bør ta ballen om å få på plass en utredning.

Kan bli nytt jordskjelv

- Så langt har ingen av disse aktørene sagt at de vil gjøre det. Muligens må nærlingslivet ta jobben, mener Larsen. - Hadde jeg vært politiker, ville jeg ha brydd meg mer om Nordmøre. Det var jordskjelv her ved sist valg. Den får etablerte politikere og partiene i fleisen igjen dersom de ikke kommer den frustrerte delen av Nordmøre i møte.

Leder av Nordmøre regionråd Orkidé, Ola Rognskog, snakket varmt om sine naboer over fylkesgrensa.

- Ingen jeg kjenner, tror at Trøndelag er paradisets forgård, men vi kan ikke bortforklare vekstkrafta i Trondheim. Vi som ser over fylkesgrensa, ser ingen utarming og armod. Lokaliseringsavgjørelsene de siste årene har skapt vondt blod, og det er en driver i debatten. Den som lykkes med det politsike spillet, er den som når fram, sier Rognskog, som sier han er lei av at nordmøringene får fire terninger når det skal spilles yatzy i Møre og Romsdal.

- Mistenksomhet

Rindals-ordfører Ola Heggem nikket fornøyd av Rognskog. Han har lenge vært en varm talsperson for et samlet Midt-Norge med Trondheim som senter og venter spent på om han får sitt ønske innfridd.

- Den mistenksomheten som er i Møre og Romsdal, er vanskelig å sitte å høre på. Trondheim framstilles som et problem. Det er ikke noe problem. Det er en kjempemulighet, sier Heggem til stor applaus . Han vil også ha med seg flere nordmørskommuner nordover.

Også Surnadals-ordfører Lilly Gunn Nyheim har tatt til orde for å utrede om kommunen bør gå til Trøndelag. Går disse kommunene til Trøndelag, er det ikke sikkert resten av Nordmøre har noe valg.

- Fylkesgrensene er til hinder for utviklingen, og jeg vil ha større regioner, men før den tid må vi få litt større kommuner. Det er min personlige mening, understreker ordfører i Kristiansund Kjell Neergaard. Han ønsker å gjøre seg ferdig med kommunereformen før han vil diskutere videre regiontilhørighet.

- Nei til trøndersporet

Fylkesordfører og sunnmøring Jon Aasen tror Nordmøre er best tjent med å høre til Møre og Romsdal, men han kom ikke hjem til sine egne på folkemøtet.

- Ålesund ser også nordover. Ålesunds akedemia er NTNU, understreker Aasen.

Sunndals-ordfører Ståle Refstie er blant de få ordførerne på Nordmøre som sier nei til trøndersporet, ifølge Aura Avis. Han tror Kristiansund vil tape mest på at Nordmøre og Romsdal splittes. Refstie sier byen har tapt noen kamper, men tror ikke Kristiansund vil få tilført mer som småby i Trøndelag. I Sør-Trøndelag dreier mye seg om å legge til rette rundt Trondheim, mener Refstie.

 LES OGSÅ: Tenk større om regioner (leder)

foto
Jan-Erik Larsen mener at Nordmøre må snarest utrede å gå sammen med Trøndelag. Han avviser at nordmøringenes lengsel nordover bare skyldes sykehussaken og politimestersaken. - Så enkelt er det ikke. Det stikker dypere enn det, mener Larsen. Foto: Tommy Fossum