Nordmenns ølinteresse blir stadig større. På Tautra har de tatt konsekvensen og er nå i gang med byggingen av nytt såinnhus, hvor det skal produseres malt til ølbrygging og whiskyproduksjon.

- Det normale for alle bryggeri er at man kjøper malt, ikke lager det, sier Roar Sandodden.

LES OGSÅ: Årets øl med Stjørdalsmalt

Han driver Alstadberg tradisjonsbryggeri, og skal sammen med sjefsbrygger Jørn Anderssen på Klostergården stå ansvarlig for driften av såinnhuset.

Større hus med flere «kjerringer»

Et såinnhus er et bygg for spiring, og deretter tørking, av malt til ølbrygging. Dem finnes det mange av på Stjørdal, hvor ølbryggingstradisjoner står sterkt, men huset som nå skal bygges blir mye større enn de vanlige.

- I de små såinnhusene tar de 150–200 kilo per gang, mens her planlegger vi å få til 1000 kilo hver gang.

LES OGSÅ: Tautra-øl hedret for unik smak

Det blir også flere «kjerringer».

- Vi kaller ovnen vi fyrer i for kjerring. Vanligvis har man én kjerring, men i denne blir det tre, sier han.

Vil ha trøndersk whisky

Større maltproduksjon gir også rom for mer eksperimentering enn tidligere.

- Vi har et prosjekt på gang med whisky lagd på trøndersk malttradisjon. Vi har noen fat liggende, men aldri hatt nok overskudd til å produsere, sier sjefsbrygger Jørn Anderssen på Klostergården.

LES OGSÅ: Nå får du stjørdalsøl på polet

Han håper huset vil være klart til bruk før sommeren eller til høsten, og er spent på hvordan det kommer til å fungere.

- Selv om det er en gammel tradisjon er det litt nybrottsarbeid, i og med at det er så stort. Jeg har ikke sjekka det, men jeg er ganske sikker på at det blir verdens største såinn, sier Anderssen.

Karakteristisk røyksmak

Men det er ikke bare størrelsen som teller, også teknikken er viktig i såinnhuset.

- Det er basert på eldgamle teknikker som har overlevd i stjørdalsområdet. Man bruker ørderved til å tørke maltet. Det gjør at det får en karakteristisk røyksmak som blir med over i ølet og whiskyen, sier Sandodden.

LES OGSÅ: Han lager Norges beste belgiske øl på kjøkkenet

Gjennom en elleve dager lang prosess blir kornet lagt i bløt før det legges utover gulvet for å gro og deretter tørkes. Til slutt renses det, før det endelig er klart til å brukes til brygging.

- Maltølstradisjonen er man veldig stolt over der og skal man få til maltøl på stjørdalsk vis på man gjøre det slik, sier Sandodden.

Når ut til 150 000

Sandodden har etter hvert hatt besøk av mange, både bryggerier og ølbloggere er interessert i ølen han brygger. I det siste har han hatt besøk av både Brooklyn Breweries, E.C. Dahls og Lervig Aktiebryggeri.

- 1. april kommer Beer Advocate ut med en artikkel om stjørdalsøl. De er et blad i USA med over 150 000 lesere, sier han.

Bryggeren tror interessen for den lokale ølen bare kommer til å øke framover.

- Ølkulturen er jo veldig sånn at den er åpen for mye. Bryggeriene omfavner slikt tidlig, sier Sandodden.

Han ser ikke bort fra at ølbryggingen etter hvert kan bli litt mer enn en hobby.

- Jeg er veldig glad i øl, det er kanskje det viktigste. Prosessen er artig og spennende. Og så er det ikke til å legge skjul på at når man får positive tilbakemeldinger så bidrar jo det til at man får lyst til å legge enda litt mer innsats i det, sier han.

Foto: Privat - Fra Facebook med tillatelse, Adresseavisen
Foto: Privat - Fra Facebook med tillatelse, Adresseavisen