Lånke-saken:

Dødsvoldsiktede fengslet i nye fire uker - to i isolasjon

Inntrøndelag tingrett mener mennene vil kunne ødelegge bevis og unndra seg straff om de løslates.

Litaueren (23) var død da politiet ankom åstedet på Lånke natt til 9. juli.  Foto: Kristin Slotterøy

Saken oppdateres.

Fengslingsspørsmålet ble behandlet torsdag. De tre siktede litauere på henholdsvis 28, 32 og 48 år ble fengslet i fire uker. En fjerde siktet (43) ble løslatt tidligere i august.

Det var rundt klokka 04.30 natt til lørdag 9. juli at politiet ble varslet av AMK-sentralen om en skadd mann på Lånke. Da politiet kom til stedet fant de en 23 år gammel litauer død. De fire landsmennene ble pågrepet og er siktet for grov kroppskrenkelse med dødsfølge, eller medvirkning til dette. Alle fire nekter straffskyld.

LES MER: - Siktede ringte AMK-sentralen

Mistenkt for medvirkning

Påtalemyndigheten mener at det foreligger både bevisforspillelsesfare og unndragelsesfare, og begjærte de tre mennene fengslet for nye fire uker - noe Inntrøndelag tingrett tok til følge.

Det er tidligere kjent at de fem litauerne var samlet til en sosial sammenkomst ved en bålplass ved en gård i Lånke denne julikvelden. Dette er det sentrale åstedet. Det skal på et tidspunkt ha oppstått en slåsskamp som endte med at 23-åringen fikk skader. Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at mannen døde av skadene han ble påført.

I fengslingskjennelsen som omhandler 48-åringen går det frem at han har forklart at han var til stede da voldsutøvelsen startet. Retten mener derfor at «han kan i det minste mistenkes for å ha medvirket til volden ved å delta i opptakten til volden uten å gripe inn når dette eskalerte», heter det i kjennelsen. Det går også frem at han aldri varslet politiet.

LES OGSÅ: Foreldre fra Litauen identifiserte avdøde

LES OGSÅ: Politiet vurderer rekonstruksjon

Fortsatt isolasjon for to

Også 28-åringen har forklart at han var på stedet da hendelsen fant sted. I tillegg legger retten til grunn at 32-åringen var sammen med avdøde den aktuelle kvelden eller natten.

Dommeren mener at det er sentralt å sikre at de siktede ikke får tilpasset sine forklaringer til hverandre eller andre vitner, og anser at dette er en mulighet mennene vil benytte seg av om de løslates. Retten frykter også at mennene vil forlate landet og unndra seg straff om de slippes fri.

Alle varetektsfengsles derfor i fire uker. 48-åringen med brev- og besøkskontroll, mens de to andre skal sitte i fullstendig isolasjon frem til 8. og 9. september. Isolasjonsspørsmålet var avgjort i et tidligere rettsmøte. Dommeren mener isolasjonen er nødvendig for å unngå at de siktede tilpasser sine forklaringer til hverandre.

Hvilken type vold eller våpen som eventuelt ble brukt forut for dødsfallet, har ikke politiet ønsket å si noe om av hensyn til etterforskningen. Den avdøde og tre av de siktede bodde sammen og jobbet i samme håndverkerfirma. Den siste (32) bodde i et hus i tilknytning til gården der dødsfallet skjedde.

På forsiden nå