Samarbeidet på storstilt redningsøvelse i Meråker

Norge og Sverige er først ut i verden med å slå sammen sine nødnett. Dermed kunne norske og svenske mannskaper lett holde radiokontakt med hverandre under redningsøvelsen på E14 onsdag.

Storstilt øvelse: Norsk og svensk politi og andre nødetater samarbeidet under en stor øvelse på E14 i Meråker onsdag. På vei til øvelsen kunne de kommunisere med hverandre på sammenkoblede nødnett.  Foto: Martin Andersen

Saken oppdateres.

- Vi er i ferd med å motta melding om trafikkulykke på grensa mellom Norge og Sverige på E14. Det er snakk om kollisjon mellom to busser. Uklart skadeomfang.

LES MER: Måtte stenge E14 for å øve på bussulykke

Slik hørtes det ut på nødnettet rett etter klokken 11 onsdag formiddag. Heldigvis var det ikke snakk om en reell trafikkulykke denne gangen, men en øvelse.

Det helt spesielle med denne øvelsen var imidlertid at man ikke bare kunne høre norske stemmer over nødnettet, men også svenske. Dette var mulig fordi nødnettene i de to landene er koblet sammen.

LES MER: Unik grenseøvelse vil stenge E14 i Meråker

- Nå har vi koblet nettene sammen slik at det fremstår som ett nett for Norge og Sverige. Dermed kan svensker som kommer til Norge for å hjelpe til bruke det norske nødnettet og omvendt, det sier Tor Helge Lyngstøl som er direktør i direktoratet for nødkommunikasjon.

Koblet til norsk nødnett: Mikael Borgquist holder opp sin svenske radio for pressen. Under onsdagens svensknorske øvelse kunne han høre lyden fra både det norske og det svenske nødnettet på radioen. Borgquist arbeider til daglig med det svenske nødnettet Rakel.  Foto: Martin Andersen

Svenskene hjalp til i Meråker

Under onsdagens øvelse var det de svenske nødetatene som kunne hjelpe de norske. På et langstrekk langs E14 i Meråker, ikke mange kilometerne fra svenskegrensa lå nemlig to busser i grøfta.

LES MER: Snart blir også flyplasser knyttet til nødnettet

Da Adresseavisen kom til øvelsesstedet rett før klokken 11:30 var en norsk ambulanse på plass på stedet. Men det varte ikke lenge før det også dukket opp en svensk brannbil, et norsk redningshelikopter og svenske politifolk. Etter hvert krydde det av folk fra nødetatene fra begge land på stedet.

Samarbeidet: Norsk og svensk politi, og folk fra andre nødetater deltok under øvelsen  Foto: Martin Andersen

- Det vi ser nå er en stor og alvorlig trafikkulykke, som er scenariet på denne øvelsen. Det er mye mannskap fra norske og svenske nødetater, som virker sammen. De samarbeider om å redde mest mulig liv og begrense skade på de involverte, sier leder for øvelsen Rune Reinsborg.

- Hva er spesielt med denne øvelsen?

- Det spesielle er at vi for første gang opererer på samme kanal, eller det vi kaller talegruppe, på det norske nødnettet og det svenske motstykket Rakel. Dermed hører man det samme på radioen i utrykningsfasen, og alle sitter med samme informasjon og har mulighet til å ha de samme forberedelsene, sier Reinsborg.

Til sammen deltok minst 100 mannskaper i onsdagens øvelse, 50 kjøretøyer og 2 helikoptre var også involvert.

Mye folk: Mange gjester og pressefolk hadde møtt opp for å se den store redningsøvelsen på nært hold.  Foto: Martin Andersen

- Letter arbeidet ekstremt

Den svenske ambulansesykepleieren Bengt Olsson jobber mye i grenseområdene mellom Sverige og Norge, og samarbeider ofte med norske kollegaer. Han gleder seg til å ta i bruk opplegget med sammenkoblede nødnett.

- Det letter arbeidet vårt ekstremt. Det blir mye enklere å samarbeide inn mot norskegrensa både mot ambulanse, helikopter og redningstjeneste, sier Olsson.

- Tidligere har vi kommunisert via mobiltelefon. Da er man en mot en, som gjør at man må gjenta informasjon hele tiden. Det gjør at informasjonen kan forandres, så ikke alle får samme informasjon. Nå får alle samme info, til samme tid, påpeker han.

Samarbeidet: Mannskaper fra Norge og Sverige samarbeidet under øvelsen  Foto: Martin Andersen

- En verdenssensasjon                 

Sammenkoblingen av nødnettene i de to landene er helt unik i verdenssammenheng, det er nemlig første gang at to land kobler sammen sine nasjonale nødnett.

Justisminister Anders Anundsen var på plass for å overvære onsdagens øvelse og for å delta i en egen seremoni i forbindelse med sammenkoblinga av nødnettene. Han var godt fornøyd med at Norge og Sverige er først ute med dette.

- Det er en liten verdenssensasjon. Det som også er flott er at det er mange ulike land som følger dette nøye. Mange i Europa har nett som bygger på samme teknologi som nødnettene i Norge og Sverige. Dermed er det potensiale for at dette samarbeidet kan utvides til å også omfatte andre land, noe som vil være en kjempestyrke, mener han.

Knyttet flaggene sammen: Norges justisminister Anders Anundsen og Sveriges innenriksminister Anders Ygeman knyter det norske og det svenske flagget sammen i en egen seremoni etter øvelsen med sammenkoblede nødnett.  Foto: MARTIN ANDERSEN

Under onsdagens øvelse samarbeidet nødetatene fra de Norge og Sverige i en redningsaksjon. Statsråden ser imidlertid også for seg andre bruksområder for de sammenkoblede nødnettene.

- Dette kan i tillegg brukes i vanlig politioppgaver for eksempel hvis det er et grenseoverskridende spaningsoppdrag. Da kan norske politifolk bruke sine enheter i Sverige og motsatt. I tillegg er det enda enklere å samarbeide mellom politi og toll. Så det er mange gevinster igjennom å få kobla sammen nødnettene, sier Anders Anunsen.

Ikke klart før neste år

Det tekniske knytta til sammenkoblinga av nødnettene under øvelsen i Meråker onsdag gikk etter boka, ifølge Tor Helge Lyngstøl i direktoratet for nødkommunikasjon. 

- Det tekniske har fungert helt utmerket. Jeg kan røpe at vi hadde en backup, men den fikk vi ikke bruk for, sier Lyngstøl.

Likevel må nødetatene i Norge og Sverige smøre seg med litt tålmodighet før de kan ta i bruk den nye løsningen i det virkelige liv. Releasedato for opplegget er nemlig ikke før 17.mars 2017, opplyser Teith Kyrre Dalsrud som er politiinspektør i politidirektoratet.

Følg Adresseavisen på  Facebook , Instagram  og  Twitter

På forsiden nå