- Vi er nå ferdige med takseringene, og det viser seg at rypeproduksjonen er svært dårlig, sier utmarkssjef Jakob Haugen i Meraker Brug.

Produksjonen er under to kyllinger per voksen par. Tidligere år har man vært oppe i seks–sju kyllinger på det meste. 2014 var et godt rypeår, men i år er bestanden sunket dramatisk på grunn av en dårlig vår og sommer.

Jakten på både lirype og fjellrype blir derfor stoppet helt 1. oktober.

En lirype dagen

- Hver jeger får skyte én lirype per dag, og bare inntil tre for hele sesongen. Når det gjelder fjellrype, får jegerne skyte inntil ti fugler i hele sesongen, opplyser Haugen.

Det er ingen begrensning på jakt på skogsfugl, men Haugen oppfordrer jegerne til å vise varsomhet. Man trenger ikke skyte all skogsfugl man kommer over. På skogsfugl er det lov å jakte ut oktober måned.

- Rypeåret 2015 kan med andre ord ikke karakteriseres som annet enn skuffende?

- I og med at vi fikk en liten oppgang i fjor etter flere dårlige produksjonsår, var vi optimistiske før årets sesong. Men rypene har ikke klart å reprodusere seg, sier utmarkssjefen.

Norges største eiendom

Meraker Brug har Norges største utmarkseiendom på 1300 kvadratkilometer. Eiendommen har flere attraktive jaktområder for både småvilt- og storviltjakt.

Over hele Sør-Norge meldes det om et dårlig rypeår. Flere fjellstyrer, som i Dalsbygda, har fredet årets rypejakt. I Nord-Norge ligger det imidlertid an til et godt rypeår. Tilstanden sør i landet skyldes altså en våt og kald vår og forsommer, som var katastrofal for kyllingenes overlevelse. I tillegg er det lite smågnagere, som fører til at smårovviltet tar mer fugl og egg.

Også Jo Inge Breisjøberget i Statskog er bekymret. Til Dagens Næringsliv sier han at det er et paradoks at mens småviltet sliter, har det aldri vært mer storvilt enn nå. Før var det ikke lov å skyte elgkalver, man tok hovedsakelig ut voksne dyr. Så snudde elgforvaltningen. Produksjonsdyrene ble spart.

I og med at bestanden har vokst, blir flere kadavre og mer slakteavfall liggende i naturen. Det fungerer som matfat for reven. Og reven jakter småvilt hele året.

Restriksjoner: Utmarkssjef Jakob Haugen i Meraker Brug sier det blir lov å skyte én lirype per jeger per dag, men bare inntil tre for hele sesongen. Foto: FRANK CADAMARTERI, Adresseavisen