Onsdag kveld meldte Opdal Jæger- & Fiskarlag at de etter en diskusjon med Statskog er kommet til at det ikke blir rypejakt på deres terreng i høst.

Dette gjelder både Hjerkinn/Drivstuutmålet og Grytdalen. Det siste leier foreningen av Oppdal kommune.

Endret vedtak

Foreningen omgjør dermed sitt tidligere vedtak om å tillate en dagskvote på rype per dag.

- Takseringen i år er den dårligste vi har hatt siden vi startet med det for elleve år siden. Vi hadde et dårlig år i fjor også. Det eneste vi kunne gjøre var å frede rypene, sier Bredeveien.

Freder flere fjellområder

Også på terrengene som tilhører Oppdal bygdeallmenning er rypene fredet.

- Det blir ikke mye jakt i Oppdal i år. Det fins noen private jaktterreng, der vet jeg ikke hva de gjort, sier Bredeveien.

Han sier flere andre har gitt samme signaler. Kvikne fjellstyre har innstilt på fredning. I Folldal vedtok fjellstyret torsdag kveld å frede rypene. Årsaken er veldig lav kyllingproduksjon opplyser Odd Enget til Adressa.no.

Håper på oppgang

Bredeveien sier de håper at rypebestanden vil ta seg opp etter årets fredning.

- Det er nytt for oss å frede. Vi håper at det bidrar til at det tar seg opp, men det viktige er jo sommeren, sier han

- Jakt er å høste av overskuddet. Nå finnes det ikke noe overskudd. Det er usikkert i år, men det har vært dårlige forhold for klekkingen, så vi må stole på takseringen, sier Bredeveien.

Opdal Jæger- & Fiskarlag tilbyr nå å refundere kortene til de som har kjøpt. Eller kortkjøpere kan beholde kortene og få gratis hundetrening og fortrinnsrett til kortkjøp neste år.