Fra neste år vil elever fra den videregående skolen i Sør-Trøndelag kunne få erfaring og opplæring i butikkdrift hos Rema 1000.

- Dette er egentlig en formalisering av en praksis flere av våre kjøpmenn i Trøndelag allerede har vært inne i med å ha lærlinger i opplæring i butikkene. Før har kjøpmenn hatt kontrakt med enkeltskoler. Nå har de aller fleste Rema-kjøpmennene i fylket sagt ja til å ta inn én eller to videregåendeskoleelever i løpet av året, sier regiondirektør Brynjar Hovstein i Rema 1000 Midt-Norge.

Les også: Coop slår sammen, Rema deler opp

Tre nivå

Avtalen kommer i havn etter påtrykk og ildsjelsarbeid fra Tiller videregående skole. Nå ligger det an til at 20–30 elever i året får arbeidserfaring og opplæring i en Rema 1000-butikk.

Fredag signerte fylkesordfører Tore O. Sandvik og regiondirektørene Brynjar Hovstein og Vidar Andersen i som fra nyttår er regionledere i henholdsvis Rema 1000 Trondheim og Rema 1000 Midt-Norge.

«Arbeidskravene i en Rema 1000-butikk er delt i tre nivåer i henhold til elevenes utdanningsløp. Elever på VG1 får en grunnleggende opplæring i butikk, mens det på VG2 gis en mer omfattende opplæring» skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Et godt samarbeid mellom skole og næringsliv er en forutsetning for å oppfylle læreplanen som etter Kunnskapsløftet, heter det fra fylkeskommunen. Det krever at elever får en del av opplæringen i bedrift, noe som vil gi elevene større innsikt i næringslivets rolle som verdiskaper.

Les også: Dagligvareslaget på Byåsen

- Noen kan gå hele veien

- De får opplæring i praktisk butikkarbeid, og dette handler om alt fra å lære seg å møte opp i rett tid om morgenen til etter hvert å bli mer selvgående. Alle lærlingene vil ha en egen mentor, enten kjøpmannen selv eller en annen av de butikkansatte, sier Hovstein.

- Ser du muligheten for at noen av lærlingene vil gå hele veien i Rema-systemet og selv bli kjøpmann en dag?

- Ja, det er det jo mulighet for, at om 10–15 år kan noen av disse bli kjøpmann selv, sier regiondirektøren.

Avtalen mellom skole og Rema 1000-butikk administreres lokalt mellom enkeltskoler og kjøpmenn rundt omkring i fylket.

Les også: - Jenter, velg yrkesfag!

Les også: Gir jobbhjelp til unge døve