Bankkunder lurt for mange hundre tusen i bitcoin-svindel

En norsk bank slår alarm etter at flere kunder har blitt lurt for store summer i en omfattende bitcoin-svindel.

Norske bankkunder har blitt rundlurt for mange hundre tusen i bitcoin-svindel.   Foto: Mark Lennihan/AP/NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Vi har seks konkrete tilfeller der kunder av oss har meldt at de er svindlet for flere hundre tusen kroner. Av erfaring betyr det at langt flere er utsatt, sier informasjonsdirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Thor Christian Haugland til NRK.

LES OGSÅ: Finansministeren: Risikofylt å investere i bitcoin

Svindlere ringer fra sveitsiske eller tyske numre og ber norske bankkunder investere i bitcoin. Kundene får så beskjed om at kryptovalutaen tar av, og at den lille investeringen har steget så mye i verdi at en ny investering er gunstig. Svindlerne ber om tilgang til kundenes nettbank, og tømmer til slutt kontoene for penger.

– Dette er svindlere som kjenner norsk banksystem svært godt. De vet om BankID og straksoverføringer vi har i norske banker, sier Haugland.

LES OGSÅ: Tjener titusener på bitcoin-handel fra studentkollektivet

1. januar 2017 nådde prisen på en bitcoin drøyt 926 dollar. Nå, nesten et år senere, er prisen over 13 000 dollar, kryptovalutaen er et hett spekulasjonsobjekt i finansverden, og mediene er fulle av historier om folk som har tjent millioner på å investere.

– Dette utnytter nå svindlere, sier Haugland.


Fakta bitcoin

bitcoin.jpg 

  • Bitcoin er en digital valuta som har eksistert siden 2009. Den omtales også ofte som virtuell valuta eller kryptovaluta.
  • Bitcoin har hatt en ekstrem prisvekst i 2017, fra 750 dollar i januar til omlag 16 000 dollar for én bitcoin nå.
  • Prisveksten skyldes forventningen om at bitcoin skal bli en stor, ny verdensomspennende valuta og blir omsatt som et verdipapir.
  • Det er lite å få kjøpt for bitcoin ennå.
  • «Hva er bitcoin?» var det vanligste søket på Google som startet med «Hva er» i 2017.
  • Bitcoin ble etablert som en del av en kryptert programvare og har ingen sentralbank i ryggen.
  • Alle brukerne av bitcoin er knyttet sammen i et datanettverk. Alle overføringer av valutaen skjer direkte mellom avsender og mottaker, uten at banker er involvert i transaksjonen.
  • Bitcoin bruker avansert krypteringsteknologi for å gjøre systemet sikkert, og legger til rette for at brukerne kan være anonyme dersom de ønsker det. Elektroniske spor vil likevel kunne gjøre at anonymiteten slår sprekker.
  • Selv om brukerne kan være anonyme, så er alle transaksjoner offentlige. Når det skal overføres bitcoin mellom to parter, vil datanettverket starte en prosess med å verifisere at den som sender bitcoin faktisk er den rettmessige eieren av det som overføres.
  • En digital valuta kan kun veksles elektronisk, og eksisterer ikke i form av mynter og sedler. Valutaens verdi avgjøres av markedet, og verdien kan i prinsippet forsvinne når som helst.

Kilder: NTB / Wikipedia

På forsiden nå