Det ukrainske selskapet Calexco betaler rundt 25 millioner kroner for Bergen Groups eierandel på 30 prosent, og eier dermed 100 prosent av aksjene i verftet, tidligere kjent under navnet Fosen Mek.

Bergen Group og Calexco har i fellesskap eid verftet gjennom selskapet Noryards AS, og planen var at Bergen Group skulle være med som eier i to-tre år til.

- Tidligere enn planlagt

- Bergen Group har de siste kvartalene iverksatt flere ulike tiltak for å redusere konsernets engasjement knyttet til skipsbygging. Nå velger vi å selge de resterende aksjene i Noryards AS på et tidligere tidspunkt en opprinnelig planlagt, skriver Bergen Groups konsernsjef Asle Solheim i en børsmelding.

I følge meldingen vi handelen være gjennomført innen utgangen av måneden.

Noryards-sjef Johannes D. Neteland er fornøyd med at eierskiftet skjer allerede nå.

- Vi får en internasjonal eier som er dedikert til å videreutvikle NorYards sin posisjon i det internasjonale markedet for bygging av avanserte offshorefartøy og spesialskip, sier han.

Store tap

I fjor sommer ble det kjent at verftsselskaper Calexco, eid av den ukrainske oligarken Konstantin Zjevago, skulle overta 51 prosent av aksjene i skipsbyggingsdivisjonen til Bergen Group for 110 millioner kroner.

Skipsbyggingen har de siste årene gitt Bergen Group økonomisk hodepine, og underskuddene har vært enorme.

Lavere pris

I mars i år kom meldingen om at det ukrainske selskapet ville øke sin eierandel til 70 prosent, og at prislappen ble 30 millioner lavere enn først avtalt.

- Det skyldes i hovedsak at det ligger mindre ordrereserver i avtalen nå enn vi hadde i juli i fjor. Da synes vi det også er fornuftig at prisen gjenspeiler dette, uttalte kommunikasjonsdirektør Øyvind Risnes i Bergen Group da.