Utbygger kjøper den gamle boligen din

Kjøper du ny bolig i Ladebyhagen eller Hornebergtunet tar utbygger den gamle i innbytte.

Første byggetrinn er ferdig til høsten. Fortsatt er 27 av 73 leiligheter usolgte. 

Saken oppdateres.

- Siden før jul har kundene vært mer reserverte i troen på det fremtidige markedet, og blir rådet av bankene til å selge egen bolig før de signerer kjøpekontrakt på ny. Derfor tilbyr vi å overta boligen deres, sier prosjektdirektør Arve Heggem i Obos Nye Hjem.

I Trondheim tar boligbyggelaget Obos den gamle boligen din i innbytte til avtalt pris, hvis du kjøper ny bolig i prosjektene Ladebyhagen eller Hornebergtunet i Fossegrenda. Nyboligkjøperne vet da hva de får for den gamle boligen, før de inngår avtale om kjøp av ny. 100 000 kroner trekkes fra for å dekke Obos salgsomkostninger, når de skal videreselge bruktboligen. Den som byttes inn må ha lavere verdi enn den nye boligen som kjøpes.

LES OGSÅ: Magda må rive badet fordi det er for lite

- Ikke fort nok

Hornebergtunet med 175 boliger, er ferdig utbygd til våren. 24 leiligheter og 12 rekkehus er ennå ikke solgt, i prosjektet Obos har sammen med Veidekke Eiendom. I Ladebyhagen er fortsatt 27 av de 73 leilighetene usolgt i første byggetrinn, som er ferdig til høsten

- Ladebyhagen solgte bra i starten, og det har vært et jevnt tilsig hele tiden. Men det går ikke fort nok, og vi ønsker gjennom dette å gi tilbakemelding om at vi har tro markedet, og at det ikke er noen risiko for oss med denne ordningen, sier Heggem, som opplever at potensielle kunder er usikre.

- Ett av argumentene er at de er usikre på prisen de får for boligen de skal selge, og de er generelt usikre på egen fremtid og inntekt. Renteutviklingen er det også bekymring rundt. Ordningen med boligbytte innføres for å skape trygghet for våre kunder, sier Heggem.

LES OGSÅ: Nye regler kan gi lavere verditakst

- Ikke krise

De som kjøper ny bolig kan ha behov for mellomfinansiering fra banken, dersom de ikke får solgt den gamle boligen tidsnok.

- Mellomfinansiering er en utfordring vi opplever av og til nå, men det er ikke den primære årsaken til at folk ikke handler ny bolig, sier Heggem.

- Hvorfor setter dere ikke bare ned prisene på de nye boligene i stedet for å tilby innbytte?

- Det ville vi gjort hvis det var krise eller at vi hadde mindre tro på det fremtidige markedet. Vi er langt fra å sette ned prisene eller åpne for budrunder. Vi tror produktene våre er riktig priset, sier Heggem.

Også under finanskrisen i 2008 og 2009 tilbød Obos boligbytte til kunder som kjøpte nye boliger, blant annet i borettslaget Huseby Gård i Trondheim.

- Da vi gikk inn i finanskrisen hadde Obos utsikt til å sitte med 450 usolgte boliger, og det er mer enn nå. Selv i de vanskelige tidene gikk det kjempebra. Obos gikk ut av ordningen stort sett uten tap. De fleste boligene vi tok over var det kurant å selge, sier Heggem.

LES OGSÅ: 51 prosent færre nyboliger solgt

Oslo og Stavanger

Eiendomsmegler 1 Midt-Norge skal verdivurdere bruktboligene for Obos. Heggem avviser at nyboligkjøperne risikerer en for lav pris på den brukte.

- Vi prøver å være etterrettelig, og bruker en ekstern megler til å gjøre verdivurderingene, sier Heggem.

Flere av boligprosjektene til Obos i Oslo og Stavanger er også omfattet av ordningen.

Under finanskrisen tilbød Obos også lån med gunstige betingelser i forbindelse med innbytteordningen. Heggem forteller at Obos innen kort tid vil tilby et nyboliglån, med det han kaller meget konkurransedyktige betingelser.

På forsiden nå