Tore O. klar for sin fjerde periode

- Beæret, men først og fremst ydmyk. Det sier Tore O. Sandvik (Ap) som onsdag ble gjenvalgt som fylkesordfører for tredje gang.

Ordførerne: Disse skal lede Sør-Trøndelag fylkeskommune de neste fire årene. Fylkesordfører Tore O. Sandvik (AP) og fylkesvaraordfører Gunn Iversen Stokke (Sp).  Foto: Jens Petter Søraa

Saken oppdateres.

Når han nå går løs på sin fjerde periode med kjedet rundt halsen, er han historisk. Ingen annen har sittet i førerstolen i Sør-Trøndelag fylke så lenge. Han danker ut både Ivar Ytreland (H) og Arnt Frøseth (Sp) som begge holdt ut i tre perioder.

LES OGSÅ: - Sandvik vil bare skape misnøye

Men for å oppnå nasjonal rekord som fylkesordfører, må Sandvik belage seg på å bli sittende en stund til. Sverre Kristian Fjeld (Ap) har fem perioder bak seg som leder av Hedmark fylkeskommune.

Sandvik sier han er opptatt av å representere innbyggerne i det fylket han leder.

Artig fylke

- Oppslutningen om Arbeiderpartiet og den politiske alliansen vi har forhandlet oss frem til, betyr at vi kan gå offensivt til verks når vi tar fatt på store oppgaver fremover. Og Sør-Trøndelag er et usedvanlig artig fylke å drive politikk i!

LES OGSÅ: Regjeringen gjør biogass mer lønnsomt

En av de sakene som venter, er mulig sammenslåing av Trøndelagsfylkene. En utredning om dette er ventet i løpet av november, og Sandvik regner med at den ender med en konklusjon om hva som er riktig å gjøre.

Tror på Stor-Trøndelag

- Men det er forutsetningene bak sammenslåing eller ikke som må vurderes nøye. Jeg mener alle tegn tyder på at det blir en sammenslåing. Stortinget bidrar neppe mer penger. Derfor kan man miste balansen uten flere oppgaver. Da står vi i fare for å tape legitimitet. Dette gjelder Nord-Trøndelag som får 100 millioner kroner mindre som følge av nytt inntektssystem. NTE blir heller ikke den stor bidragsyteren de kommende årene.

LES OGSÅ: Sandvik strakk ut en hånd til Venstre

- En meningsmåling i Nord-Trøndelag vitnet ikke akkurat om begeistring for samlingstanken?

- Det dreier seg om hvordan du stiller spørsmålene. Med kun dagens oppgaver går det mot slutten, sier Sandvik som håper nordtrønderne vil se på Trondheim mer som en alliert, enn en konkurrent til Steinkjer.

Beslutning til våren

Standpunkt til et mulig Stor-Trøndelag kan tas i løpet av våren. Det kan åpne for sammenslåing i 2018, kanskje etter en avstemning i forbindelse med stortingsvalget høsten 2017.

Under konstitueringen onsdag ble Tore O. Sandvik valgt til fylkesordfører med 30 stemmer, mens motkandidat Torhild Aarbergsbotten (H) fikk 13 stemmer. Gunn Iversen Stokke (Sp) ble valgt til fylkesvaraordfører.

14 milliarder

Sør-Trøndelag fylkeskommune skal forvalte 14 milliarder kroner i den kommende fireårsperioden. I tillegg kommer investeringene. Fylkeskommunen er arbeidsgiver for 2700 medarbeidere, hvorav et flertall jobber i skolen. Som ansvarlig for kollektivtrafikken i fylket besitter Sandvik & co 604 busser som årlig frakter 30 millioner passasjerer, 25 av disse millionene i Trondheim.

LES OGSÅ: Fortsatt Ap-styre i begge trøndelagsfylkene

På grunn av befolkningsveksten i fylket, er fylkestinget utvidet fra 37 til 43 medlemmer. Fylkesutvalget hadde ni medlemmer, nå blir det ti.

Komiteene

De fylkeskommunale komiteene er noe endret siden sist. Komité for kollektivtrafikk og regional utvikling skal ledes av Stig Klomsten (Ap). Nestleder blir Rakel Skårslette Trondal (SV). Hanne Moe Bjørnbeth (Ap) blir leder av komité for opplæring og tannhelse, med Elisabeth Paulsen (V) som nestleder. Komité for infrastruktur skal ledes av Karin Bjørkhaug (KrF) med Torhild Aarbergsbotten (H) som nestleder. Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) skal lede komité for kultur, idrett, friluftsliv og folkehelse med De Grønnes Jan Bojer Vindheim som nestleder.

Historisk: Tore O. Sandvik (Ap) tar fatt på sin fjerde periode som fylkesordfører i Sør-Trøndelag. Ingen andre har sittet så lenge med kjedet rundt halsen. 
        
            (Foto: Jens Petter Søraa)

Historisk: Tore O. Sandvik (Ap) tar fatt på sin fjerde periode som fylkesordfører i Sør-Trøndelag. Ingen andre har sittet så lenge med kjedet rundt halsen.  Foto: Jens Petter Søraa

På forsiden nå