- Vi har ikke behov for noen sandstrand på Øysand

Midtre Gauldal er for langstrakt til å slå seg sammen med nabokommunene.

- Folk i Midtre Gauldal har ikke noe ønske om å bli en kystnær kommune. Vi har ikke behov for noen sandstrand på Øysand. Skaun deler vi ikke engang kommunegrense med, sier ordfører i Midtre Gauldal, Sivert Moen.  Foto: Arkiv

Saken oppdateres.

Det mener ordfører i Midtre Gauldal, Sivert Moen (Sp). Mandag kveld var han og de andre kommunepolitikerne i et felles kommunestyremøte med Melhus og Skaun. I kinosalen i Melhus rådhus ble den endelige rapporten om en mulig sammenslåing av de tre kommunene presentert.

Det er konsulentselskapet Agenda Kaupang som har utarbeidet rapporten, og som mandag kveld presenterte den.

På vei hjem fra møtet var Midtre Gauldal-ordføreren klar i sin tale:

- Folk i Midtre Gauldal har ikke noe ønske om å bli en kystnær kommune. Vi har ikke behov for noen sandstrand på Øysand. Skaun deler vi ikke engang kommunegrense med, sier Moen.

- For ulike

Ordfører i Midtre Gauldal var på forhånd skeptisk til noen sammenslåing med naboene Melhus og Skaun. Møtet i kinosalen endret ikke den oppfatningen.

- Vi er litt for ulike som kommuner, mener Moen.

Midtre Gauldal er størst i utstrekning, men har færrest innbyggere. Skaun og Melhus har langt flere innbyggere, men er til gjengjeld langt mer kompakte.

I tillegg er mange av Midtre Gauldals innbyggere sysselsatt innenfor kommunens grenser, innen industri, landbruk og offentlig virksomhet. I Melhus og Skaun pendler en langt større andel innbyggere til Trondheim.

Han sier at de nå skal ta med seg informasjonen fra møtet til et styringsmøte i kommunen. I tillegg skal kommunen ha samtaler med naboen i sør, Rennebu, og trolig kan det bli flere samtaler med Holtålen.

- Vi kan godt samarbeide med andre kommuner, men slik jeg ser det, er avstandene i Midtre Gauldal for store til noen sammenslåing med andre kommuner, sier Moen.

LES OGSÅ: Fleip eller fakta i kommunene

Jobbe smartere

Melhus-ordfører Gunnar Krogstad (Ap), synes møtet var bra, men at det er mye å fordøye etter en tre timer lang presentasjonen.

- Nå må vi bruke tiden fremover på å gå nærmere inn i hva dette betyr for oss som kommune og komme til en konklusjon. Det eneste som er sikkert er at alle vi tre kommunene, og også alle andre kommuner i landet, har mye å hente gjennom å jobbe smartere og lære av hverandre. Det gjelder uavhengig av om det blir sammenslåing eller ikke.

Av de tre er det bare Skaun som offisielt har planlagt folkeavstemning om temaet. Den skal etter planen skje 30. mai. Men også i Melhus ligger det i kortene at det blir folkeavstemning.

- Først vil nok de fleste partiene ta en runde internt, og så vil det bli endelig behandlet i kommunestyret i mai. Sier kommunestyret ja, blir det nok folkeavstemning. Det er nødvendig å hente inn råd fra folket i kommunen når en så stor beslutning skal tas, sier Krogstad som selv ikke ønsker å flagge noe standpunkt etter mandagens møte.

- Nå skal vi fortsette den prosessen vi har startet, og da blir det feil for meg å konkludere foreløpig, sier han.

- Enklere med Melhus

Skaun-ordfører Jon P. Husby (Sp) fikk flengende kritikk av ordførerne i Orkdalsregionen da han i forrige uke nektet å skrive under på en intensjonsavtale for en ny storkommune, en avtale som ordføreren selv var med og fremforhandlet.

- Det mest alvorlige jeg har opplevd i mine 20 år som ordfører, uttalte Agdenes-ordfører Oddvar Indergård til avisa Sør-Trøndelag.

Men årsaken var at Husby ønsket å se hva kommunen kunne hente i et samarbeid med Melhus og Midtre Gauldal.

- Hva er best for Skaun – å slå seg sammen med kommunene i Orkdalsregionen eller Skaun og Midtre Gauldal?

- Det er to vidt forskjellige alternativer. I Orkdalsregionen er det snakk om seks kommuner, og jeg ser for meg at det kan være krevende. Slik sett kan det være enklere med bare Melhus. Men det er ikke sikkert det er det beste alternativet for Skaun. Vi må også se hva Melhus signaliserer, sier Husby som selv mener at Skaun står stødig som egen kommune.

- Rapporten som ble lagt frem, viser at vi har gode tjenester og driver effektivt, påpeker ordføreren.

Nå skal saken drøftes i styringsmøte og kommunestyremøte. Går kommunestyret inn for en kommunesammenslåing enten mot vest eller øst, blir det folkeavstemning 30. mai.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podcast


Melhus-ordfører Gunnar Krogstad mener kommunene har mye å hente gjennom å jobbe smartere og lære av hverandre. 

Melhus-ordfører Gunnar Krogstad mener kommunene har mye å hente gjennom å jobbe smartere og lære av hverandre. 

Skaun-ordfører Jon P. Husby fikk kritikk da han ikke skrev under en intensjonsavtale for ny storkommune i forrige uke. 

Skaun-ordfører Jon P. Husby fikk kritikk da han ikke skrev under en intensjonsavtale for ny storkommune i forrige uke. 

På forsiden nå