Vitenskaps- og musikkfestivalen Starmus holdes i Trondheim i 2017

Den verdensberømte fysikeren Stephen Hawking og et galleri av nobelprisvinnere og toppforskere kommer når vitenskaps- og musikkfestivalen Starmus legges til Trondheim i 2017.

Rockestjerne Brian May har også greie på ordentlige stjerner. Neste år kommer musikeren/astrofysikeren til Trondheim for å delta på Starmus 2017.  Foto: Felipe Dana, Ap

Saken oppdateres.

Ennå er det uvisst hvilke musikalske verdensnavn som vil gjeste Trondheim under festivalen 18.-23. juni.

NTNU er vertskap og kaller Starmus for verdens mest ambisiøse vitenskaps- og musikkfestival. Festivalen har vært arrrangert tre ganger i tilknytning til romobservatoriene på Kanariøyene. Nå flytter den til Trondheim.

LES OGSÅ: Vitenskapsstjerner som vil nå ut til folk

Den akademiske superstjernen og musikkelskeren Stephen Hawking har allerede sagt ja til å være en del av programmet. Hawking skal markere at han fyller 75 år i 2017 ved å snakke til sitt største publikum noensinne.

Forskere og astronauter

Seks nobelprisvinnere er booket til booket til programmet som rommer fremtredende personer innen kjemi, fysikk, medisin og utforskningen av verdensrommet. Det er også klart at minst tre astronauter skal delta, en av dem er Charlie Duke som hører til den eksklusive klubben av tolv mennesker som har gått på månens overflate (i 1972). Kosmonauten Alexei Leonov, det første menneske som beveget seg fritt i verdensrommet (1965), kommer også.

Vil spre viktig kunnskap

Festivalens formål er å spre kunnskap, skape forbilder og inspirere den oppvoksende generasjon. NTNU lover at publikum på nært hold vil oppleve personer fra verdenseliten innen ulike felt formidle sitt budskap på en forståelig og engasjerende måte. Dette skjer gjennom korte forelesninger, konserter, filmer, kunstutstillinger, prisutdelinger, debatter og signeringer. Målsettingen er at Starmus ikke bare skal foregå innendørs, men markere seg godt også ute i bymiljøet.

LES OGSÅ: Starmus-ledelsen har besøkt Trondheim

NTNU ser for seg at Starmus 2017 blir en nasjonal hendelse med et internasjonalt nedslagsfelt. Festivalen følges av flere store internasjonale medier og arrangementene direktestrømmes på nett.

- Trondheim et perfekt bakteppe

Ifølge NTNU er bakgrunnen for at Starmus flytter Trondheim at festivalen «får blomstre i en pulserende kulturelt miljø». Med sine vakre omgivelser og vitenskapelige, teknologiske og kulturelle sentre, er byen et perfekt bakteppe for festivalen, mener arrangørene.

LES OGSÅ: God vilje, men lite penger ennå

NTNU samarbeider med Kunnskapsdepartementet, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Norges Forskningsråd om ararangementet. For å sikre festivalen økonomisk og gjøre det mulig å holde den har NTNU fått med Reitangruppen, SalMar, Sparebank 1 Gruppen, Norsk Hydro og Koteng som samarbeidspartnere.

LES OGSÅ: Ordføreren ønsker Starmus velkommen

Queen-May sentral

Starmus ble grunnlagt av professor Garik Israelian og Queen-gitarist og astrofysiker Brian May. Det startet som en festival som skulle feire kombinasjonen av vitenskapen om verdensrommet og musikk (stars and music). Starmus har utvidet perspektivet og neste års festival har den romslige tittelen «Life and the Universe». Da skal tema innenfor opprinnelse og evolusjon, samfunn og globale spørsmål tas opp.

Sikter mot musikalsk stjernelag

Foreløpig er det lite å melde om det musikalske programmet, annet enn av den banebrytende produsenten og musikeren Brian Eno kommer. Starmus lover at det i månedene som kommer vil avsløres flere overraskelser knyttet til festivalen. Ambisjonsnivået på den musikalske siden er også svært høye. Det er ingenting i veien med kontaktnettet til Starmus-folkene. Veteranen Peter Gabriel sitter i styret sammen med Brian May, og U2 er også ivrige støttespillere.

Nobelprisvinnerne som har meldt at de kommer kommer er George Smooth, Adam Reiss, Robert Wilson, Susumu Tonegawa, May-Britt Moser, Edvard Moser.

Bildet er fra pressekonferansen for Starmus 2016, med Stephen Hawking helt til venstre. 
        
            (Foto: Frank Augstein, Ap)

Bildet er fra pressekonferansen for Starmus 2016, med Stephen Hawking helt til venstre.  Foto: Frank Augstein, Ap

Stephen Hawking sammen med Eddie Redmayne som spilte Hawking i filmen om hans liv.  

Stephen Hawking sammen med Eddie Redmayne som spilte Hawking i filmen om hans liv.  

Edvard Moser deltar for andre gang på Starmus. 

Edvard Moser deltar for andre gang på Starmus. 

May-Britt Moser er en av nobelprisvinnerne som skal bidra på Starmus 2017 i Trondheim.  

May-Britt Moser er en av nobelprisvinnerne som skal bidra på Starmus 2017 i Trondheim.  

Stjernegalleri

Stephen Hawking – engelsk teoretisk fysiker, kosmolog, forfatter og forskningsdirektør ved Centre for Theoretical Cosmology ved universitetet i Cambridge. Han er mest kjent for sine arbeider om sorte hull, og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken. Filmen The theory of Everthing som skildrer hans utrolige liv ble belønnet med Oscar til hovedrolleinnehaver Eddie Radmayne.

Alexei Leonov – pensjonert russisk kosmonaut og general. Den 18. mars 1965 ble han det første mennesket til å bevege seg fritt i verdensrommet i 12 minutter under Voskhod 2-oppdraget. Leonov er den siste overlevende av de fem kosmonautene i Voskhod-programmet.

Charlie Duke – en av 12 mennesker i verden som har gått på månens overflate. Duke var med på Apollo 16 som tilbragte tre dager på månen i april 1972. Duke er amerikansk ingeniør, pensjonert offiser fra det amerikanske flyvåpenet og testpilot. Som månelandingspilot for Apollo 16 i 1972 ble han den tiende og yngste personen til å gå på månen.

Susumu Tonegawa – japansk molekylærbiolog og nobelprisvinner i medisin i 1987 for oppdagelsen av genetikken bak det store mangfoldet som finnes hos antistoffer.

Alan Stern – amerikansk ingeniør og planetforsker. Prosjektleder for New Horizons-ekspedisjonen til Pluto og forskningssjef på Moon Express. Stern har vært involvert i 24 romekspedisjoner.

Robert Williams – astronom og direktør for Space Telescope Science Institute i 1993-1998, og president i Den internasjonale astronomiske union (IAU) 2009 - 2012. Har viet en vesentlig del av sin tid på Hubble Space Telescope til studiet av fjerne galakser. Dette resulterte i Hubble Deep Field, et landemerke i studiet av den tidlige universet.

Brian Eno – britisk musiker, komponist, plateprodusent, sanger, forfatter og billedkunstner. Best kjent for sitt pionerarbeid innen ambient og elektronisk musikk.

George Smoot – amerikansk astrofysiker, kosmolog. Mottok nobelprisen i fysikk i 2006 for sitt arbeid på Cosmic Background Explorer med John C. Mather Deres arbeid videreførte Big Bang-teorien.

Adam Riess – amerikansk astrofysiker ved Johns Hopkins University og Space Telescope Science Institute. Kjent for sin forskning hvor han bruker supernovaer som kosmologiske sonder. Riess delte Nobelprisen i fysikk i 2011 med Saul Perlmutter og Brian P. Schmidt for å bevise at utvidelsen av verdensrommet akselererer.

Jill Tarter – amerikansk astronom og tidligere direktør ved Center for SETI Research. Tarter har jobbet på flere prosjekter relatert til søken etter liv i rommet.

Michel Mayor – sveitsisk astrofysiker og professor ved Universitet i Genève, Institutt for Astronomi. Sammen med Didier Queloz oppdaget han 51 Pegasi b, den første ekstrasolare planeten som omkretser en sollignende stjerne, 51 Pegasi i 1995.

Robert Woodrow Wilson – amerikansk astronom, mottok Nobelprisen i fysikk i 1978, fordi han i 1964 oppdaget, sammen med Arno Allan Penzias, strålingen fra kosmiske mikrobølger, som har blitt sett på som signatur for «the Big Bang» - universets opprinnelse.

Walt Cunningham – pensjonert amerikansk astronaut. I 1968 var han pilot for månelandingsfartøyet på Apollo 7. Han var NASAs tredje sivile astronaut og har også vært jagerflypilot, fysiker, entreprenør, investor, forfatter, foredragsholder og radiovert.

Edvard Moser – professor i nevrovitenskap, direktør ved Kavliinstituttet for nevrovitenskap og Senter for nevrale nettverk. Mottok Nobelprisen i fysiologi eller medisin 2014 sammen med May-Britt Moser og John O’Keefe for oppdagelser av celler som utgjør hjernens posisjoneringssystem.

May-Britt Moser – professor i nevrovitenskap, direktør ved Senter for nevrale nettverk og Kavliinstituttet for nevrovitenskap ved NTNU. Mottok Nobelprisen i fysiologi eller medisin 2014 sammen med Edvard Moser og John O’Keefe for oppdagelser av celler som utgjør hjernens posisjoneringssystem.

På forsiden nå