Angrepet av moskus i går - like nærgående i dag

- Jeg blir forbannet, sier fotograf Knut Wuttudal etter å ha observert at de nærgående fotografene er tilbake på Dovre.
Bildet tatt torsdag. Her er de nærgående fotografene tilbake på Dovre. Klikk til høyre og se bilder fra situasjonen på onsdag.   (Foto: Knut Wuttudal)

Bildet tatt torsdag. Her er de nærgående fotografene tilbake på Dovre. Klikk til høyre og se bilder fra situasjonen på onsdag.   Foto: Knut Wuttudal

Onsdag: Her går moskusoksen til angrep Den ene mannen nærmer seg moskusoksen for å ta bilder. Oksen går til angrep, men mannen kaster seg til side, forteller Odd Helge Løvseth som så det hele. 

Onsdag: Her går moskusoksen til angrep Den ene mannen nærmer seg moskusoksen for å ta bilder. Oksen går til angrep, men mannen kaster seg til side, forteller Odd Helge Løvseth som så det hele. 

Her ser vi at moskusoksen springer rett forbi mannen som står og fotograferer. 

Her ser vi at moskusoksen springer rett forbi mannen som står og fotograferer. 

Her passerer oksen i rasende fart. 

Her passerer oksen i rasende fart. 

Og her har oksen passert en uskadet fotograf. 

Og her har oksen passert en uskadet fotograf. 

Saken oppdateres.

- Man trenger ikke å bli en del av flokken for å ta gode bilder, sier naturfotograf Knut Wuttudal.

Onsdag ble flere fotografer vitne til at en moskus gikk til angrep på tre karer som var på Dovre for å fotografere dyrene. Den ene av de tre mennene var veldig nærgående og stresset dyrene.

- Han var kanskje bare 10–15 meter fra moskusoksen og fotograferte. Han fortsatte så å gå rett inn i flokken slik at han hadde dyr på flere sider av seg. Da angrep oksen, fortalte fotograf Odd Helge Løvseth til Adresseavisen onsdag.

LES OGSÅ: Langt færre moskus drept så langt i år

Gikk inn i flokken igjen

Torsdag var de samme fotografene tilbake. Denne gangen var det imidlertid to menn, ikke tre.

- Jeg blir forbannet. Det er galskap å gå så nære moskusen. Det er snakk om 400 kilo med rå muskelkraft, og blir man truffet av en moskus er det kroken på døra, sier Wuttudal, som sitter og ser på en av flokkene på Dovre da Adresseavisen ringer.


 

Meråkerbyggen har lang erfaring med å fotografere moskus, og har lært seg å tolke signalene deres. Han mener det var helt tydelig at dyrene ble stresset av de nærgående karene.

- Dyrene reiste seg, gikk bort fra stedet og la seg ned lenger unna, men mennene fulgte bare etter. Dyrene reiste seg så opp og flyttet seg igjen, og fotografene gjorde det samme. Det er ikke slik man bør være rundt disse dyrene. Det er ikke noe problem å gå i fjellet å fotografere moskus, men man må gjøre det på dyrenes premisser, sier Wuttudal.

LES OGSÅ: Advarte mot mulig aggressiv moskus på Dovrefjell

I løpet av telefonsamtalen har de to ukjente fotografene gått bort til en annen flokk og Wuttudal ser dem ikke lenger. Han regner med at de er like nærgående, men håper de ser at de nå blir observert.

- Om de følte seg nok beglodd av meg til å holde avstand og la være å stresse dyrene, er jeg fornøyd, sier han.

Her er et av Knut Wuttudals egne bilder tatt onsdag. Han understreker at det er tatt på minst 100 meters avstand. 

 

- Var for nærgående

Naturoppsyn Tord Bretten så bildene fra gårsdagens sak på adressa.no. Han slår fast at mannen på bildet har vært for nærgående.

- Det er ikke sånn folk skal oppføre seg mot moskusen. Han kunne fått seg en knall. Nesten hvert eneste år er det nærgående folk som blir stanga av moskus, sier Bretten. Han sier at når folk går inn i moskusens kjerneområde, har de passert flere skilt om hvordan de skal oppføre seg.

- Moskusen er stort sett veldig rolig og sier tydelig fra før den går til angrep. Dette er det eneste store pattedyret i Norge som ikke flykter, men forsvarer seg. Moskusoksen veier 400 kg og er mye større enn et menneske. Vi har derfor lite å stille opp med om den går til angrep.

LES OGSÅ: Bare 21 av 70 moskuskalver overlevde

På forsiden nå