Marit Fostervold blir visepolitimester i Trøndelag

Marit Fostervold er i statsråd utnevnt til visepolitimester i Trøndelag politidistrikt.

Politileder: Marit Fostervold har gjort kometkarriere sidne hun gikk ut fra daværende Politiskolen i 1992. Nå blir hun visepolitimester i Trøndelag politidistrikt. 

Saken oppdateres.

46-åringen ble visepolitimester i daværende Sør-Trøndelag politidistrikt i 2012.

Hun har siden Sør-Trøndelag politidistrikt gikk sammen med Nord-Trøndelag politidistrikt for snart ett år siden, vært fungerende visepolitimester.

- For meg er dette en stor julegave. Det har vært en lang prosess. Nå gleder jeg meg til å komme i gang, sier Marit Fostervold.

LES OGSÅ: VR-briller skal gjøre politiet bedre

Gjorde tidlig karriere

Fostervold har gjort en kometkarriere i politiet siden hun som 21-åring gikk ut fra daværende Politiskolen i 1992. Før hun ble visepolitimester for fire og et halvt år siden, var hun politistasjonssjef ved Heimdal politistasjon, og var før det lensmann i Klæbu. Hun har en master fra Høgskolen i Nord-Trøndelag i offentlig administrasjon og ledelse.

Resultatene hun fant, var dårlig nytt for politikvinner med ambisjoner om lederjobber. Bekjentskap teller mye med tanke på menn som ansettelsesrådet velger.

LES OGSÅ: Ni vil bli visepolitimester i Trøndelag

I et intervju med Adresseavisen tidligere i år sa hun blant annet at innvandrere ikke bare må følge norsk lov, men også norske verdier, som kvinnesyn og likestilling. Det utløste en til dels heftig debatt.

Trakk søknaden

I januar ble det kjent at Fostervold hadde søkt stillingen som ny stabsdirektør i Politidirektoratet, men trakk søknaden etter en telefon fra Politidirektoratet. Det skal ha skjedd bare en uke etter at Fostervold var på intervju til stillingen.

Visepolitimesteren var en av 11 søkere til den attraktive jobben, hvorav tre – Fostervold eneste kvinne – ble innkalt til intervju.

Internt i politiet var det kjent at Knut Smedsrud var påtenkt som ny avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD). At hun følte seg presset til å trekke søknaden, vakte betydelig oppmerksomhet landet over.

LES OGSÅ: - Ingen må være så ekstremt naive å varsle om noe som helst

Ville bli politimester

Fostervold søkte også stillingen som politimester i nye Trøndelag politidistrikt, men jobben gikk til Nils Kristian Moe, politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt.

- At du nå er utnevnt til visepolitimester kom vel neppe som noen stor overraskelse?

- Du kan ikke ta noe for gitt, jeg ble veldig glad og visste ikke noe før statsråd ble holdt om hvor jeg sto. Det var mange dyktige søkere til stillingen.

Stillingen som visepolitimester i Trøndelag politidistrikt får et litt annet innhold enn den hun har hatt til nå.

- Politimesteren sendte torsdag sin tilråding til Politidirektoratet på hvordan han tenker seg de nye tjenesteenhetene og tjenestestedene organisert. Vi skal også se på den interne strukturen.

LES OGSÅ: Politidirektoratet får omfattende kritikk i Sintef-rapporter

Oppretter en ny operasjonssentral

- Trøndelag skal ha bare én operasjonssentral innen knapt et år?

- Den skal være operativ fra september 2017 og ligge i Trondheim. For å få en robust og funksjonell operasjonssentral som kan betjene hele politidistriktet trenger vi flere folk.

- Det er med andre ord bare tiden og veien?

- Det blir nok av arbeidsoppgaver å ta fatt på, jeg kommer neppe til å kjede meg. Trøndelag politidistrikt er stort i geografisk utstrekning og vi er blitt flere ansatte enn vi var i bare Sør-Trøndelag politidistrikt.

LES OGSÅ: Utelukker ikke rettslig oppfølging

Fostervold blir nestkommanderende under Nils Kristian Moe, og de skal nå sette seg ned og fordele oppgavene seg imellom.

På forsiden nå