27-åring nekter straffskyld for bajonett-drapet på Ler

27-åringen som er tiltalt for å ha drept kameraten Råger Holte (38) med over 100 bajonettstikk, nektet straffskyld da rettssaken startet mandag.

Her er en av den drapstiltaltes forsvarere Christian Wiig sammen med statsadvokat Per Morten Schjetne.  Foto: Håvard H. Jensen

Saken oppdateres.

Like etter klokken 9.30 leste statsadvokat Per Morten Schjetne opp tiltalen mot 27-åringen i Sør-Trøndelag tingrett. Deretter spurte tingrettsdommer Eirik Lereim melhusmannen om han erkjenner straffskyld for å ha drept Råger Holte med over 100 bajonettstikk natt til eller på morgenen 24. januar.

Det gjorde tiltalte ikke.

27-åringen hadde noen minutter tidligere kommet inn i salen sammen med arrestforvarere.


Ler-drapet

Onsdag 25. januar fikk politiet melding om at en livløs person var funnet i en bolig på Ler i Melhus.

  • 38 år gamle Råger Holte ble deretter erklært død på stedet.
  • Påtalemyndigheten mener han ble stukket over hundre ganger med en bajonett.
  • Holtes kamerat (27) er tiltalt for forsettlig drap, og rettssaken startet mandag 16. oktober. Han nekter straffskyld.
  • En 43-åring fra Melhus og en tredje mann var i en periode siktet i saken. Sakene mot disse blir henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist» av riksadvokaten.
 

LES OGSÅ: Forsvarere har bedt ekspert vurdere dødstidspunktet

Innrømmer slåsskamp

Onsdag 25. januar fikk politiet melding om at en livløs person var funnet i en bolig ved Ler i Melhus. Samme ettermiddag innkalte lensmannen i Melhus til pressekonferanse, og opplyste at de karakteriserte dødsfallet som mistenkelig. Noen timer senere ble 27-åringen arrestert og siktet for grov kroppsskade med døden til følge - en siktelse som ble skjerpet til forsettlig drap og deretter endte med drapstiltale og dagens rettssak.

Melhusmannen har nektet straffskyld siden pågripelsen.

 

Den siste observasjonen av drapsofferet Råger Holte i live har politiet tidfestet til klokken 22.21 mandag 23. januar. Tiltalte har forklart at han oppholdt seg i boligen til kameraten på Ler i Melhus fra søndagen før til tirsdag morgen. 27-åringen har i både avhør, og i en av sine forklaringer i retten, erkjent å ha slåss med Holte natt til denne tirsdagen. Dette var en kamp hvor både tallerkener og møbler ble brukt, har tiltalte opplyst. Han hevder imidlertid at de to skværet opp etterpå, og at Holte var i live da han forlot leiligheten tirsdag morgen.

Denne forklaringen tror imidlertid ikke påtalemyndigheten på. De mener at 27-åringen drepte Holte, før han dro fra boligen i Fremovegen.

LES OGSÅ: Politiet mener å ha funnet drapsvåpen med DNA

LES OGSÅ: Drapssiktet sendte sms til drapsofferet 18 timer etter at han dro fra huset på Ler

- Truet med hammer og glassflaske

I januar, etter at han var pågrepet og siktet for drapet, skulle 27-åringen etter planen ha møtt i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for flere forhold. Denne straffesaken ble utsatt. De alvorligste forholdene han var anklaget for, er nå tatt inn i tiltalebeslutningen og disse tre postene ble også lest opp for 27-åringen innledningsvis i straffesaken mandag.

Rettssak: 38 år gamle Råger Holte ble funnet drept i sitt hjem på Ler onsdag 25. januar. Kameraten er tiltalt for drap med bajonett. 

 
  • Den ene tiltaleposten omhandler trusler mot politifolk. I mai i fjor, ved boligen til 26-åringen på Melhus, skal han ha truet tre politifolk med en hammer og en glassflaske. Etter pågripelsen skal han i tillegg ha kommet med muntlige trusler, ifølge tiltalen.

Dette forholdet erkjente 27-åringen delvis straffskyld for.

  • I september i fjor skal 27-åringen i tillegg ha oppsøkt sin fastlege for å få resept på det angstdempende midlet Sobril. Da han ble nektet dette, skal han ha sparket fastlegen sin i albuen, mener påtalemyndigheten, ifølge tiltaleposten.

Dette forholdet erkjente 27-åringen straffskyld for.

  • Melhusmannen er også tiltalt for å ha begått vold mot en medinnsatt i mars - mens han satt i varetekt i Trondheim fengsel. Ifølge tiltalen ble den fornærmede slått i ansiktet uten forvarsel.

Denne tiltaleposten erkjente 27-åringen også, men forsvarer Arve Opdahl opplyste at dette var med forbehold.

LES OGSÅ: Drapssiktet (27) anmeldt for fengselsvold - ble varetektsfengslet på nytt

Vurderer forvaringspåstand

Statsadvokat Per Morten Schjetne har i tiltalen også tatt forbehold om at han vil legge ned påstand om forvaringsstraff under straffesaken.

- Vi mener - på bakgrunn av forholdene beskrevet i tiltalen, tidligere dom fra 2012 som omhandler vold og de rettspsykiatrisk sakkyndiges vurdering - at det i dag er en nærliggende fare for at tiltalte på nytt vil begå et alvorlig lovbrudd. Etter vårt syn vil ikke en ordinær fengselsstraff være tilstrekkelig til å verne samfunnet, uttalte statsadvokaten til Adresseavisen i forbindelse med at tiltalen mot 27-åringen var forkynt.

I den tidligere dommen, som Schjetne refererte til i forbindelse med sin vurdering av mulig påstand, ble 27-åringen dømt til fengsel i elleve måneder, hvorav tre ble gjort betinget.

Saken gikk i Sør-Trøndelag tingrett og gjaldt blant annet vold mot en tidligere kjæreste og hennes mor i en kommune i Sør-Trøndelag. Om dette skrev retten: «Voldsutøvelsen (...) var brutal, og den kunne lett fått et langt mer alvorlig utfall. Det var gjentatte knyttneveslag mot hodet».

Han ble i samme sak også dømt for å ha skutt etter et familiemedlem med en luftpistol samt for å ha utøvd vold mot vedkommende ved to anledninger.

LES OGSÅ: Arrangerte minnestund for sin drepte venn på Ler

Ca. 40 vitner

Politiet har gjennomført en svært omfattende etterforskning etter at Råger Holte ble drept. Schjetne opplyser at det er gjennomført over 300 vitneavhør. Under rettssaken vil det bli ført rundt 40 vitner. Det er satt av cirka fire uker til saken. Statsadvokaten regner imidlertid med at aktørene vil bruke omtrent tre.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå