Telemontøren som fant den drepte: - Min første tanke var å ikke røre noe i boligen

Døra var ikke låst og telemontøren gikk derfor inn i boligen til Råger Holte på formiddagen 25. januar. På stua fant han 38-åringen livløs på gulvet med en bajonett ved siden av.

Her er en tegning av den kommunale boligen som Råger Holte bodde i på Ler i Melhus. 38-åringen ble funnet drept i stua av en telemontør som skulle installere internett hos ham 25. januar. Denne mannen vitnet onsdag. 

Saken oppdateres.

- Min første tanke var at jeg ikke skulle røre som noe helst. Jeg sto da to og en halv meter unna ham, sa telemontøren som var første vitne ut i dag tre av Ler-drapssaken i Sør-Trøndelag tingrett.

Onsdag 25. januar dro telemontøren for å installere internett i den kommunale boligen i Fremovegen. Det var Råger Holtes mor som var oppdragsgiver, og montøren hadde ringt henne i 12-tiden før han dro til boligen. Da han kom frem, så ringte han på dørklokken, men ingen åpnet. Han la merke til at døren var ulåst og han hørte to hunder på innsiden. Han ringte da moren igjen.

Så bajonett

- Jeg sa at døra sto åpen. Hun fortalte da at hundene ikke farlige, og at jeg bare skulle gå inn. Jeg ropte for å høre om han var hjemme, gikk inn på kjøkkenet og inn på stua. Da så jeg at han lå på stuegulvet. Jeg hadde hele tiden moren på øret, sa telemontøren.

Han ba moren til Holte om å ringe politiet, og gikk deretter ut. På grunn av en misforståelse ringte ikke moren til politiet med en gang, fortalte telemontøren.

- Jeg syntes det tok lang tid før politiet kom, og ringte henne igjen, sa vitnet.

Moren ringte da politiet.

- Så du noe stikkredskap, ville statsadvokat Per Morten Schjetne vite.

- Ja, jeg så det som så ut som en bajonett på gulvet, sa telemontøren.

LES OGSÅ: Tiltalte (27) stormet fra politiavhør etter å ha blitt spurt om et norsk flagg

Hadde hundeseng over hodet

Politiet i Trøndelag mottok melding fra moren klokken 12.58. En av de første politifolkene som kom til stedet, vitnet også onsdag morgen.

- Inne på stua så jeg en person på gulvet, med en slags pute over hodet. Dette viste seg etter hvert å være en hundeseng. Han hadde også et flagg eller dekorasjon på magen, sa politibetjenten fra Klæbu lensmannskontor, som la til:

- Det fremsto fort at dette var et åsted som krimteknikere måtte inn og se på.

Politifolkene så ikke mye blod på åstedet, før de fjernet hundesengen og flagget. Da fikk de også se stikkmerkene på 38-åringen kropp, og konkluderte med at dette trolig var et drap.

Statsadvokaten ville vite hvordan han opplevde at flagget var lagt oppe på 38-åringen.

- Sånn som det fremsto for meg, virket det som om det var lagt der pent, og ikke kastet oppå.

- Ligger det i dette at flagget skjulte skaden, fortsatte Schjetne?

- Ja, vi så ikke skaden før vi dro flagget til siden, sa politimannen.

En lege kom deretter til åstedet, og konstaterte at Holte var død.

LES OGSÅ: - Hvorfor genseren har krympet, det blir bevistema

Hundene var løse

Både aktor Per Morten Schjetne og forsvarerne Arve Opdahl og Christian Wiig har stilt de to vitnene flere spørsmål om de to hundene som var i boligen.

Telemontøren opplyste at de gikk løse inne i boligen.

- Var hundene i balanse, eller virket de sultne eller trøtt, spurte Opdahl.

- De var kanskje litt urolige, men jeg var mest opptatt av at de ikke skulle komme seg ut - veien er nærme, sa montøren.

Politibetjenten som vitnet opplyste at en av hundene klarte å åpne ytterdøren selv mens han var der. Den gikk deretter ut og gjorde fra seg.

Dette bet forsvarerne seg merke til med stor interesse - og knyttet det til dødstidspunktet, som er sentralt i saken.

- Hundene kan labbe ut av huset, men ikke inn. Denne hunden har ikke benyttet seg av denne hundekunnskapen før, og det er ikke informasjon om hundeekskrementer i boligen, sier Wiig.

- Om denne hunden var desperat nok, ville den klart å komme seg ut av døren, konstaterer medforsvarer Opdahl.

I innledningsforedraget sitt påpekte Schjetne viktigheten av dødstidspunktet.

- Påtalemyndigheten har konkludert med at drapet skjedde natt til tirsdag 24. januar eller på morgenen. Vi legger ikke inn en åpning for at tiltalte drepte Holte på et senere tidspunkt. Det betyr at hvis retten skulle være i tvil om at drapet skjedde etter klokken 08.00 denne tirsdagen, så skal NN (navnet på tiltalte journ.anm.) frifinnes. Er retten overbevist om at drapet skjedde før klokken 08.00, da skal han dømmes. Det var ingen flere til stede denne natten, det har tiltalte selv sagt, sa Schjetne.

Den tiltalte 27-åringen er tiltalt for å ha drept kameraten Råger Holte med over 100 bajonettstikk, og nekter straffskyld. Han har forklart at Holte var i live da han forlot boligen i 08.00-tiden tirsdag 24. januar.

LES OGSÅ: Drapssiktet sendte sms til drapsofferet 18 timer etter at han dro fra huset på Ler

Forsvarerne til tiltalte, Christian Wiig (t.v.) og Arve Opdahl, var under vitneførselen onsdag morgen opptatt av det de innkalte fortalte om hundene i boligen til avdøde Råger Holte. 

Forsvarerne til tiltalte, Christian Wiig (t.v.) og Arve Opdahl, var under vitneførselen onsdag morgen opptatt av det de innkalte fortalte om hundene i boligen til avdøde Råger Holte. 

På forsiden nå