Elisabeth (22) er tatt ut til landslaget i fitness

- Det er uvanlig at en debutant kommer og danker ut kvinnene som har vært med på dette i årevis, sier fitnesspresidenten.

Elisabeth Wangen (22) fra Meldal debuterte som bikinifitnessutøver i Sandefjord open for to uker siden, og stilte i Oslo grand prix denne helga. Det resulterte i plass på landslaget i fitness, og deltakelse på EM i Spania i mai. 

Saken oppdateres.

Elisabeth Wangen (22) ble kåret til beste norske bikinifitnessutøver under Oslo Grand Prix i helga. Med det har hun fått plass på landslaget i fitness, og vender snuten mot Spania og EM i mai.

Wangen, som kommer fra Meldal og bor på Orkanger, fikk en stor fascinasjon for bikinifitness i fjor.

- Jeg har alltid hatt stor interesse av trening og kosthold, og begynte med styrketrening for to-tre år siden. Jeg fikk øynene opp for bikinifitness i fjor, og lurte på om dette var noe som kunne passe for meg.

- Hva var det som gjorde deg fascinert?

- Det var noe med det å få en skikkelig belønning for alle timene man legger ned med trening, sier Wangen.

Fitnesspresident: - Veldig uventet

Selv er hun svært fornøyd med belønningen hun sitter igjen med etter sine første konkurranser som bikinifitnessutøver. Hun debuterte under Sandefjord open for to uker siden. Wangen fikk andreplass i sin klasse (bikinifitness kvinner under 169 centimeter).

Under helgas Oslo grand prix fikk Wangen førsteplass (bikinifitness kvinner under 163 centimeter), samt andreplass sammenlagt (overall). Som beste nordmann fikk meldalingen 2500 kroner og plass på landslaget som premie.

- Veldig uventet, sier presidenten i Norges kroppsbygger- og fitnessforbund, Tone Opheim.

Les også: Forsker advarer mot treningen som ikke virker

- Det er uvanlig at en debutant kommer og danker ut kvinnene som har vært med på dette i årevis, fortsetter Opheim.

Hun omtaler Wangen som et talent, og spår at hun kan gjøre det godt under EM i Santa Susanna i Spania 15.-17.mai.

- Elisabeth er fresh og naturlig. Jeg tror dommerne falt for at hun ikke er så oversminket og jålete som mange andre, sier Opheim.

I og med at Wangen fyller 23 i år, kan hun stille i både junior- og seniorklasse.

- Det er veldig heldig at hun rekker å få med seg begge klassene, sier Opheim.

Tok med egen mat på bursdag

Det var i desember at Wangen fikk egen trener, som satte opp kostholds- og treningsplan for henne. Regimet med lite mat, styrketrening fem ganger i uka samt noe utholdenhetstrening startet for fullt etter nyttår.

- Diettplanen består av mat som jeg stort sett spiste fra før. Den største forskjellen er at jeg må veie og måle all mat for å ha kontroll, sier Wangen.

Det var aldri aktuelt for henne å bryte dietten før konkurransene i Sandefjord og Oslo.

- Det verste er når andre sier: «Spis litt kake da». Mange synes litt synd på meg, selv om dette er mitt eget valg. Jeg må ta med egen mat når jeg blir invitert i bursdager og lignende. Det har gått mye i druer, sier Wangen.

Les også: Treningssentrene sparer samfunnet for 16 milliarder kroner

22-åringen har frastått totalt fra festing.

- Fest er heller ikke noe jeg har savnet. Det er mye viktigere for meg å gjøre det bra i bikinifitness, sier Wangen, som innrømmer at smågodteriet var hennes største savn.

- Noen har vært skeptiske

I starten av mars ble dietten hardere, for å prikke inn «sceneformen» i forkant av konkurransene i Sandefjord og Oslo.

- Jeg hadde lite energi de siste ukene før konkurransen, og ble aldri helt mett. Men jeg skal ikke klage. Jeg har det helt klart mest artig, sier Wangen.

Da hun kom på andreplass i Sandefjord, gikk det opp for henne at hun kunne gjøre det enda bedre under Oslo grand prix uka etter med noen forbedringer.

- Jeg la inn litt ekstra utholdenhetstrening for å forbrenne mer fett, og strammet enda mer inn på kosten. Jeg hadde forhåpninger om palleplass, men trodde aldri det ville gå så bra som det gjorde.

Les også: Politiet frykter at fitnesshysteri vil avle flere kriminelle

Meldalingen har fått mye støtte fra samboeren Steinar.

- Han har vært veldig positiv, og synes det er artig at jeg lykkes. Ettersom matplanen min er såpass variert med mye god mat, har Steinar spist mye av det samme som meg til middag, sier Wangen.

Også venner og familie har vist støtte.

- Men noen har vært skeptiske. Årsaken er nok mangel på kunnskap om bikinifitness. Enkelte tror det er skadelig og usunt. Jeg har forklart dem at dette handler om å ha en sterk kropp og en sunn livsstil, sier Wangen.

Fjernet brunfargen og spiste smågodt

Eksperter har tatt til orde for at bikinifitnessdietter er farlig, også i kortere perioder.

Les også: Fitnessdietter kan gi forstoppelse, håravfall og økt kreftrisiko

- Så lenge man ikke bruker dette som en slankekur, men har en god holdning til det hele, ser jeg ikke problemet. En bør forstå at sceneformen ikke er varig, sier Wangen.

- Hvordan blir det for deg å få tilbake din normale kropp?

- Jeg gleder meg faktisk til ikke å ha scenekroppen lenger. Når en går såpass ned i vekt mister man også en del muskelmasse. Jeg gleder meg til å bli like sterk som jeg var før jeg begynte på konkurranseoppkjøringen, sier Wangen.

22-åringen bestemte seg for å ta noen dager fri fra trening og streng diett etter Oslo grand prix. Friperioden startet da hun gikk av scenen lørdag kveld.

- Det første jeg gjorde var å vaske av meg brunfargen. Og ta fram smågodtposen, sier Wangen.

På forsiden nå