Tre menn møtte i Sør-Trøndelag tingrett torsdag, hvor de ble fremstilt for varetektsfengsling. To nektet straffskyld etter siktelsen, mens en erkjente straffskyld.

Alle de tre er siktet etter straffelovens paragraf 204a, for å ha mottatt, delt og regelmessig ha gjort seg kjent med straffbart overgrepsmateriale. Sakskomplekset de er en del av omtales som den største overgrepsbilde-saken i Sør-Trøndelag noensinne.

- Bevisforspillelse

Politiadvokat Marianne Høyer opplyste under fengslingsmøtene at hun ønsket å fengsle alle de tre i fire uker, med brev- og besøksforbud i to uker.

Sør-Trøndelag tingrett besluttet imidlertid å varetektsfengsle de tre mennene (38, 39 og 50) i to uker.

Begrunnelsen for fengslingen i alle sakene er faren for bevisforspillelse.

- Vi mener det er fare for bevisforspillelse, at de siktede kan påvirke andre vitner, sa politiadvokat Marianne Høyer til adressa.no under fengslingsmøtene.

- Chatting

Mennene undergis brev- og besøksforbud og må være i full isolasjon i disse to ukene. Tingrettsdommer Frode Hanssen viser til at det vil være lett for mennene å kontakte eventuelle andre ukjente personer i saken og varsle om at politiet gransker deres aktiviteter.

I forbindelse med fengslingen av 39-åringen la politiet frem en chattelogg. Retten mener denne virker å være skrevet av en mann og at teksten er knyttet til bilder som chattepartnerne ser på sammen. «De bilder som er fremlagt er ikke av groveste eller mest nedverdigende art, men etter rettens vurdering er dette bilder og tekst som oppfyller lovens vilkår om fremstilling som seksualiserer barn», heter det i kjennelsen.

Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke mannen for å ha overtrådt straffelovens paragraf 204a, og legger særlig vekt på at mannens pc har vært i bruk. I tillegg har mannen erkjent noe chatting. Det går imidlertid frem av kjennelsen at 39-åringen mener det må være en venninne som er involvert i saken - ikke ham selv. Han nektet straffskyld.

Erkjente

38-åringen erkjente straffskyld i fengslingsmøtet, og i vurderingen av om det er skjellig grunn til mistanke mot mannen, viser retten til denne erkjennelsen. Retten legger også vekt på en chattelogg i saken.

«Dokumentene i saken og forklaringen om chatting gir konkret og sterk mistanke om at det kan være delt eller oppbevart også annet materiale i det tidsrom siktelsen gjelder», heter det i kjennelsen.

Mannen som forsvarer 38-åringen, Frode Wisth, opplyser at klienten til tross for erkjennelsen, motsatte seg fengslingen.

- Jeg har ikke fått pratet med min klient og vet ikke om han vil anke, sier han.

- Forstår at politiet etterforsker

Også i kjennelsen mot 50-åringen legger retten vekt på en chattelogg i vurderingen av om det er skjellig grunn til å mistenke mannen for å ha overtrådt straffelovens paragraf 204a. Mannen nektet straffskyld.

- Jeg er ikke overrasket, men ser at retten har hørt på min argumentasjon om at fire uker ville ført til fare for oversoning, sier advokat Morten Aalberg, som forsvarer 50-åringen.

- Hva er din argumentasjon?

- At det er tvilsomt om han har begått en straffbar handling, og at materialet politiet har lagt frem ikke er særlig grovt.

Aalberg snakket med sin klient torsdag kveld, som tar fengslingen med fatning. Mannen har forklart at han fikk tilsendt lenker mens han chattet med andre, og at disse lenkene førte ham videre til seksualiserte bilder.

- Han forstår at når han har kommet i skade for å trykke på slike lenker, må politiet etterforske det. Familien hans er gjort kjent med kjennelsen og fengslingen.