Stemningen var elektrisk ved Kavli-instituttet i Trondheim mandag 6. oktober. Midt i ståket sto May-Britt Moser, pratet med statsminister Erna Solberg i telefonen, og leverte intervjuer i øst og vest. I et fly på vei til München satt ektemannen Edvard Moser og visste ingen ting om at de var blitt ferske nobelprisvinnere i medisin.

LES OGSÅ (PLUSS): - Flaks at jeg tok Nobel-telefonen

150 nye mail

Meldingen nådde ham først da flyet landet og han fikk skrudd på mobiltelefonen. Han stusset da over 150 nye mail og 65 tekstmeldinger ventet på å bli åpnet. På vei ut av flyet ble han møtt av flyplasspersonell med blomster. De fortalte ham at han hadde vunnet en pris, men visste ikke hvilken. På telefonen så han navnet til sekretæren i Nobelkomiteen, Göran Hansson, og da skjønte Edvard Moser hva det var snakk om.

Forsker i Trondheim

Ekteparet Moser er av mange foreslått som Årets trønder. De er riktig nok sunnmøringer, men har bodd og forsket i Trondheim i en årrekke.

En av forslagsstillerne mener at det å vinne Nobelprisen, er begrunnelse nok. En annen peker på at paret har drevet banebrytende hjerneforskning og satt Trondheim og NTNU på kartet i en internasjonal sammenheng.

Andre viser til at de er første norske nobelprisvinnere i medisin og fantastiske rollemodeller. Atter andre mener at Nobelprisen i medisin er vanskelig å overgå.

Kjent i hele verden

– De gjorde Trondheim og NTNU kjent i hele verden da de fikk Nobelprisen. Men aller mest for det fenomenale forskningsarbeidet de har gjort og gjør.

–Ingen slår dem i år. To nobelprisvinnere i en smekk. En anledning som aldri kommer tilbake. Også fortjent.

–Trondheim er en studentby, og hva passer vel bedre enn å gi prisen til noen som representerer NTNU og fremragende forskning?

Bør hylles her også

– Det er ikke ofte noen i Trøndelag får en nobelpris. Vi bør hylle dem her også. Takk for tålmodig forskning og ny kunnskap!

Dette er andre begrunnelser fra forslagsbunken.

Ekteparet Moser deler Nobelprisen med en annen hjerneforsker, John O'Keefe, som har vært deres læremester og mentor.

–Det er kjempehyggelig at vi fikk prisen sammen med ham, sa Edvard Moser samme dag nyheten var blitt kjent.

May-Britt og Edvard Moser har ikke tenkt å hvile på laurbærene, flere oppdagelser vil komme, mener de.

Har masse ugjort

– Vi har masse ugjort. Jeg er overbevist om at vi vil gjøre like store nyvinninger som vi har gjort, fortalte May-Britt. Hun tror Nobelprisen vil gi hjerneforskningen mer kraft. Funnet av hjernes GPS er bare første skritt, tror hun.

–Vi har funnet noen celler som vi vet er viktig for stedsansen. Hvis disse cellene blir borte, klarer vi ikke å finne frem. Slik er det for folk med Alzheimers, for eksempel. Det første symptomet de har, er at de ikke klarer å finne frem, forklarer Edvard.

Moser sier de er svært godt fornøyd med den tilliten forskningen er blitt vist fra NTNU og andre bidragsytere. At de har fått lov til å forske utenfor alle strategier og program, tror de kan være noe av årsaken til at det til slutt ble et forskningsmessig gjennombrudd.

–At vi nå har fått Nobelprisen er et kvalitetsstempel på det vi holder på med. Det er så mange fantastiske og smarte folk som jobber her på senteret at jeg er overbevist om at vi vil fortsette å levere spennende forskning, uttalte May-Britt Moser.

Hvem mener du fortjener prisen Årets trønder? Fristen til å sende inn forslag er 13. november.