Mette Svanheim Hollup var blant de første til å komme i kontakt med søstrene Doaa og Gofran Al Zangari, etter at de landet i Jordan onsdag. Hun er mor til en av venninnene til søsterflokken og har vært engasjert i saken.

Ifølge støttegruppa hadde hun medisiner nok for en uke i Namsos, men disse skal ifølge facebookmeldingene ikke ha blitt med på flyet.

- Jeg prater med henne på Facebook nå. Jeg har snakket med Dooa og hun sier at det går veldig dårlig. Hun sier, «det er som en vond drøm» og «takk for alt». Jeg synes det er helt forferdelig, det er så grusomt og så hjerteløst. Jeg fatter og begriper ikke at de ikke skal få med seg medisin, sier Hollup.

Kommentar: Sju søstre fra Namsos

Gofran Al Zangari gjennomgikk forrige måned en operasjon ved Oslo universitetssykehus. En cyste i leveren av markant størrelse, gjorde at et inngrep var uunngåelig. Det har til nå vært uvisst om hun får den medisinske oppfølgingen hun har behov for.

Kritisk til utsendelse

- På pasientens vegne skulle jeg ønske at vi kunne fulgt opp den behandlingen som St. Olavs Hospital og vi selv har begynt. Om pasienten skulle få tilbakefall, har vi muligheten til å oppdage det og i verste fall tilby et nytt inngrep, sier overlege Frank Olav Pettersen ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus.

På spørsmål om hvilke symptomer en pasient under denne behandlingen vil få uten tilgang på medisin, svarer han:

- Pasienten vil ikke få noen akutte problemer som følge av at hun ikke har medisin. Men jeg ville nok gitt en pasient under behandling medisiner nok til de første ukene. Dette er ikke noe man får tak i de første dagene etter at man har landet.

Han var ansvarlig for pasienten da hun var innlagt på Oslo universitetssykehus og uttaler seg på generelt grunnlag av hensyn til taushetsplikten. Adressa.no har likevel fått lov til å gjengi deler av hennes pasientjournal, i samråd med familiens støttegruppe som har fått fullmakt over legepapirene til jenta.

I tiden fremover skulle hun kvartalsvis følges opp av St. Olavs Hospital. I tillegg besto behandlingen av en tablettkur, som må følges opp for å hindre tilbakefall. Den skulle hun gå på i seks til tolv måneder, ifølge legepapirene til støttegruppa.

350 000 flyktninger

- Når det dannes cyster, kan disse gi trykksymptomer, og i verste fall sprekke om man faller eller får støt mot magen, forklarer Pettersen.

Han mener det vil bli avgjørende for pasienten hvilke rettigheter hun vil ha når hun ankommer Jordan.

- Denne behandlingen består av en lett tilgjengelig tablett-medisin, som er tilgjengelig de fleste steder. Det er snakk om en naturlig forekommende sykdom i for eksempel Jordan. Dette er en problemstilling som helsevesenet i Jordan fint vil være i stand til å håndtere.

Adresseavisen vet at familien nå bor i Irbid. Byen som ligger like ved den syriske grensen er farens fødested, og Irbid opplever for tiden en ekstrem tilstrømningg av flyktninger. Familiens støttegruppe har derfor uttalt at de er usikre på hvordan familiens helse vil bli ivaretatt sammen med 350 000 syriske flyktninger.

- Det som er avgjørende for denne jenta, er hvilken status hun har og hvilke rettigheter hun har dit hun kommer. Jeg vil tenke at denne type behandling ikke blir prioritert høyest ved slike steder, sier overlege Pettersen og viser til et eventuelt opphold i en flyktningleir.

- Dette er ikke første gangen vi opplever at pasienter blir utsendt i løpet av behandlingen. På generelt grunnlag kan jeg si at vi ofte er fortvilet over slikeutvisningssaker og føler at de ofte skjer forhastet og før vi får brakt på det rene at det er tilgjengelig behandling for pasientene der de blir sendt, mener Pettersen.

UNE: – Tatt hensyn

Rådgivergruppa i Trondheim har sendt inn flere omgjøringsbegjæringer på vegne av familien, og fått avslag på samtlige bortsett fra den siste, som er datert 27. juni. Den har rådgivingsgruppa ikke fått svar på og dette var den eneste omgjøringsbegjæringen som tok for seg Gofran Al Zangari sin helsesituasjon. Der står det:

- Uavhengig av asylsakens øvrige momenter mener vi denne søkeren må få utsatt iverksettelse for å få gjennomført nødvendig behandling.

Seniorrådgiver Don Radoli sier at UNE har tatt hensyn til den siste begjæringen før tvangsutsendingen av familien fra Namsos.

Facebooksamtale mellom Gofran (18) og Mette Svanheim Hollup. Adresseavisen har fått lov av begge parter til å gjengi innholdet i chatten.