To inspektører fra Statens havarikommisjon for transport er denne uken i Frankrike for å få bistand fra den franske havarikommisjonen, samt representanter fra helikopterprodusenten Airbus.

- Våre folk er i Frankrike for å få hjelp til å undersøke komponenter i motoren til ulykkeshelikopteret, sier havariinspektør Inge Arnesen.

Motorstopp i lufta

Det var på formiddagen tirsdag 24. juni at et helikopter av type Airbus helicopters AS 350 B3 tok av fra Hjerkinn, mistet kraft og etter få sekunder endte i bakken – noen hundre meter nedenfor stedet det tok av. Ingen av de fem om bord kom alvorlig til skade.

Fartøysjef og vitner skal ha forklart at motoren mistet all kraft i lufta. Havariinspektør Inge Arnesen var på ulykkesstedet noen timer etter hendelsen og har hatt samtaler med fartøysjefen.

– Det er ingenting i disse samtalene som gir oss svar på hva som har skjedd, sier Arnesen.

Avventer kommisjonen

Helikopteret var bare en måned gammelt og var innleid av Forsvarsbygg i forbindelse med ryddearbeidet på det nedlagte skytefeltet på Hjerkinn. Det er Pegasus Helicopter AS som er eier av havaristen.

Ifølge seksjonsleder Geir Hamre for operativ helikopter i Luftfartstilsynet, vil ikke tilsynet kreve grundige undersøkelser av fartøy av samme type som havaristen, med mindre det kommer frem opplysninger fra Havarikommisjonens arbeid som de finner grunn til å reagere på.