Istedenfor å knuse gravsteinene brukte kirketjeneren de til å lage trapp. Foto: Tor Ivar Viken

Det var da kirketjeneren skulle lage ei trapp fra den nye parkeringsplassen ved Harran kirke i Grong og opp til kirkegården han tok i bruk gamle gravsteiner som ingen har påtatt seg eierskapet til, skriver Trønder-Avisa, som først omtalte saken.

- Jeg har også laget ei lignende trapp på kirkegården i Grong, sier kirketjener Tore Johannes Liljebäck til avisa.

- Jeg blir kvalm og uvel av å tenke på dette. Gravstøtter har ingen ting i ei trapp å gjøre, sier en kvinne avisen har vært i kontakt med.

Ingen har gjort krav på steinene

Kirketjener selv hevder han har rett til å gjøre det.

– Jeg har laget både sti og ei trapp fra den nye parkeringsplassen og opp til kirkegården, slik at de besøkende slipper å gå rundt. Det var for å gjøre tilgjengeligheten mer lettvint, sier Liljebäck til avisa.

Han opplyser at gravstøttene som er brukt er steiner som ingen har gjort krav på etter at eierne ikke har betalt ny leie for gravplassen.

Knuser steinene til vanlig

Et gravsted blir nemlig som regel slettet etter 20 år hvis ingen har betalt ny leie for gravplassen. Hvis ingen gjør krav på gravsteinene etter dette er steinene kirkens eiendom.

– Som regel knuser vi steinene etter seks måneder hvis ingen vil ha dem. Vi har nettopp knust en ladning med gravstøtter, sier Liljebäck til Trønder-Avisa.

Fjerner gravsteinene

Som følge av omtalen har kirken nå besluttet å fjerne gravsteinene fra trappa.

- Det er brukt sokler til gravsteiner på store deler av trappa, så er det lagt noen gravsteiner nederst i trappa med skriften ned. De blir fjernet igjen, men soklene skal bli liggende, sier kirkeverge i Grong kirkelige fellesråd, Mildrid Haugdal, til adressa.no.

Det har ikke lyktes adressa.no i å komme i kontakt med kirketjeneren.