Da Svend Åge Sæther kjøpte den drøye tre mål store eiendommen på Fannrem med en tilhørende ubeboelig trønderlån for 350 000 kroner, ville han skape en drøm for seg selv og samboeren Bodil Botten.

Jula 2001 tegnet han en skisse av mulighetene på tomten, inspirert av en arkitekt han så i et kanadisk interiørmagasin. Bildet rammet han inn og ga til samboeren i julegave.

Tegnet drømmen: Denne tegningen ga Svend Åge Sæther til samboeren i julegave. Året etter startet de byggingen. Foto: PRIVAT

Skapte en drøm

Den påfølgende vinteren tegnet samboerparet husets eksteriør og rominndelinger, så fikk de en arkitekt til å lage de endelige byggetegningene.

Samboerparet Svend Åge Sæther og Bodil Botten selger det som kan bli Orkdals dyreste bolig. Foto: Privat

- Sammen skapte vi en drøm, vi føler at vi har skapt huset, forteller Sæther, som flyttet inn i drømmehuset i mars 2003.

Nå selger de det som kan bli Orkdals dyreste bolig med tungt hjerte, men Sæther ler av spørsmålet om hvor mye de brukte på å realisere boligdrømmen.

- Det vil jeg ikke ut med, men når jeg skal flytte herfra blir det ikke med lett hjerte, forklarer han.

- Det har vært en sorgprosess, men nå har vi blitt så voksne og innser at ting må tas vare på, derfor flytter vi til en leilighet i Orkanger, forklarer Sæther om årsaken til at det 269 kvadratmeter store drømmehuset deres nå er til salgs for 7 900 000.

Som en femmil på ski

Eiendomsmegler Hans Christian Espenes i Privatmegleren. Foto: Marianne Tønset

- Dette er ikke en sprint, men en femmil, forklarer eiendomsmegler Hans Christian Espenes i Privatmegleren som formidler salget for Sæther og Betten.

- Vi er forberedt på å bruke lang tid, inntil ett år på dette salget, men magefølelsen er god, fortsetter han.

- Selger du en liten to-roms, må du trøkke til med en gang, dette objektet har vi «sneket» ut på Finn.no, forklarer han om hvorfor det ikke arrangeres fellesvisninger på eiendommen.

Kan knuse rekord

Den stående prisrekorden på bruktbolig i Orkdal ble satt i fjor, da en enebolig i Orkanger ble solgt for 6 200 000. Oppnår samboerparet på Fannrem prisantydningen for drømmehuset sitt, knuser de dermed den forrige rekorden med nesten to millioner kroner.

Avdelingsleder Jørgen Eggen Rostad i Eiendomsmegler 1 Orkanger. Foto: PRIVAT

- Det overrasker meg stadig at etterspørselen, særlig etter nyboliger på Orkanger, er så stor, sier avdelingsleder Jørgen Eggen Rostad i Eiendomsmegler 1 Orkanger. Han formidlet salget av eneboligen som, enn så lenge, innehar prisrekorden i Orkdal.

- Flere er villige til å legge mye penger på bordet for en god bolig med høy standard, også i Orkanger. De siste par årene har vi solgt fire-fem nyboliger til over seks millioner i Orkanger, og jeg forventer at pristoppen i Orkdal vil øke i tiden fremover, fortsetter han.

- Stadig flere får øynene opp for Orkanger, som et regionsenter sør for Trondheim, og når bomstasjonene forsvinner i 2017 vil vi nok se en ytterligere økning, spår han.

Langt unna Trondheim

Ifølge Statistisk sentralbyrås boligprisindeks, så følger prisutviklingen på eneboliger i Orkdal den regionale utviklingen.

I perioden 2013 til 2015 steg den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på eneboliger i Sør-Trøndelag med 2 121 kroner. I Orkdal steg kvadratmeterprisen med 1 838 kroner i samme periode, til 18 613 kroner per kvadratmeter for eneboliger. Bare Trondheim skiller seg ut. Der endte den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for eneboliger på 30 939 kroner i 2015.

«Huset på prærien»

«Huset på Prærien»: Det kanadisk-inspirerte huset ligger omkranset av jordbruksareal på Fannrem. Foto: Privatmegleren

- Vi innså at vi ikke kunne bygge huset vi ønsket oss i tettbebyggelsen på Orkanger, det ville ikke passet inn, forklarer Sæther om årsaken til at det kanadisk-inspirerte huset ligger omkranset av jordbruksareal på Fannrem.

- Nå går det bare under betegnelsen «Huset på prærien», ler Sæther, som selv vokste opp i Orkanger.

Ubeboelig trønderlån

Med på kjøpet får du også den ubeboelig trønderlåna fra 1850 som stod på tomta da Sæther kjøpte den. Trønderlåna hadde han tenkt å bygge om til kontor, men planene ble aldri realisert. I dag brukes den kun som lager, men Sæther ønsker at eiendommen utvikles videre.