foto
Dette er en av bildene som var med i den prisvinnende bildeserien til fotografen fra Oppdal. Foto: Martin Innerdal Dalen

Tre sportsfotografer ble invitert til å delta i Dark Days Photo Challenge 2015 i Sogndal. Fotografene skulle i løpet av tre hektiske dager lage en bildeserie.

- Vanskelige lysforhold

Fotografene Vegard Breie, Martin Innerdal Dalen og Bjørnar Bjørhusdal deltok i konkurransen, og til slutt var det oppdalingen Innerdal Dalen som stakk av med seieren.

- Bildeserien skulle presenteres som en video på tre minutter. På dette tidspunktet av året er det også vanskelig med lyset, så dette var et krevende oppdrag, sier Innerdal Dalen.

En jury bestående av Espen Kristiansen (Field Productions), Håvard Nesbø (Fjellsportfestivalen, Sogn Avis og NRK Sogn og Fjordane) og Hans Petter Hval (Fri Flyt) mente at fotografen fra Oppdal hadde taklet de vanskelige lysforholdene og den korte tidsfristen på perfekt måte.

- Vi så det på arbeidet han hadde lagt ned. Det var mange kreative vinkler, og han hadde også tatt med seg to trøndere som er fantastiske på ski, sier juryformann Nesbø.

- Knuste konkurrentene

Det var en enstemmig jury som mente at Innerdal Dalen hadde høyest kvalitet, både på enkeltbildene og på bildeserien som helhet.

- Det var veldig god flyt i hele produksjonen. Han knuste konkurrentene, og vi var aldri i tvil om hvem som skulle vinne, sier Nesbø.

Innerdal Dalen forteller at Sogndal er et flott sted å ta sportsbilder, men det ligger mye arbeid bak bildeserien.

- Vi sto opp grytidlig, og var sent i seng. Det var hardt arbeid å gå alle de toppturene. Jeg bærer fort 25 kilo med fotoutstyr, i tillegg til skredutstyret, forteller han.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Han hadde med seg to sambygdinger, nemlig Erik Naess og Eirik Finseth, som begge er kjent for å være magikere med ski på beina.

- Finseth er en frikjøringslegende. Han er helt rå og har ingen sperrer. Jeg kan få ham til å gjøre hva som helst. Det er veldig fint utgangspunkt for en fotograf. Næss er en mer parkkjører, og har en litt annen stil enn Finseth. Det var fryktelig artig å ta bilde av dem, sier Innerdal Dalen.

Lett å plukke ut

Til sammen ble det rundt 2000 bilder som fotografen måtte gå gjennom og sortere.

- Jeg holder på med ski selv, og jeg vet hvordan kjøreren skal se ut. Det er ganske lett å plukke ut de beste bildene når man har holdt på med dette en stund. Det som tar tid er å sette det sammen slik at det ser bra ut, sier oppdalingen.

- Jeg lever av dette på heltid, selv om sportsfoto er mer hobby. Jeg gjør mer reklameoppdrag på hverdagene. Jeg var sikker på at jeg ikke ville vinne, så dette var kjempeartig. Dette var den første fotokonkurransen jeg har deltatt i, sier han.

Vant 25 000 kroner

Innerdal Dalen har bakgrunn fra Norsk fotofagskole i Trondheim, hvor han var ferdig utdannet i 2012.

- Jeg lever av en veldig artig jobb, og jeg kunne ikke gjort noe annet, sier han.

Fotokonkurransen ga også Innerdal Dalen 25 000 kroner til budsjettet, noe som kommer godt med.

- Det vil nok gå til både regninger, mat og noe kamerautstyr. Jeg vil fortsette å være med i konkurranser. Faktisk deltar jeg i en konkurranse akkurat nå. Jeg er i Hemsedal, forteller Innerdal Dalen innimellom knipsingen.

foto
Eirik Finseth er en av Norges beste frikjørere. Foto: Martin Innerdal Dalen
foto
Sogndal byr på vill og vakker natur som er et paradis for fotografer. Foto: Martin Innerdal Dalen