Stjørdal:

Ikke før har soldatene fra det amerikanske marinekorpset reist til Nord-Norge for øvelsen Joint Viking, så lander et nytt fly med amerikanske soldater på Værnes.

Denne gang er det 100 soldater fra Minnesota National Guard som ankommer. Fredag morgen venter de i kø inne på depotet ved Værnes garnison for å få utlevert vinterklær og norsk utstyr som de skal bruke mens de er her.

- Det beste med dette er muligheten til å reise og oppleve andre kulturer enn vår egen, sier soldat Katie Olsrud fra Blaine Minnesota.

Ski og snøhule

Selv har hun en fem år lang karriere i hæren bak seg, som MP. Besøket i Norge er med en sammensatt avdeling fra henholdsvis Air National Guard og Army National Guard. De som får reise til Norge er valgt ut fra resultatene på flere fysiske tester. Olsrud sier hun ser frem til å bli bedre kjent med sine amerikanske kolleger under det hun forventer blir fjorten dager med tøff trening i Norge. Olsrud ser skeptisk ut ved tanken på å overnatte i snøhule.

- Jeg har gått på ski før, men det er lenge siden. Men jeg spiller hockey, så jeg er vant til kulde. Det gjør meg ingenting.

Ser frem til å møte snøen. Katie Olsrud fra Minnesota har antagelig navnet fra norske forfedre. Hun ser frem til å trene i kaldt norsk vintervær.

- Håpløs på snø

Selv om været i leieren Camp Ripley i Minnesota var omtrent identisk med været på Værnes i går er ikke alle enige om at kulde er ok.

- Jeg er håpløs på snø. Har aldri gått på ski før, sier sersjant Paul Gile, mens han prøver å balansere tre store bager med utstyr for det fjorten dager lange oppholdet.

BF nå. Sersjant Wenninger og sersjant Paul Gile plukker med seg Forsvarets «lue, vinter» fra depoet ved Værnes garnison.

Vil se om inntrykket stemmer

Samtidig med at 100 reservister fra National Guard ankommer Norge reiser også 100 HV-soldater og Heimevernsungdommer motsatt vei, til Minnesota. Norex (Norwegian Exchange, journ anm.) kalles utvekslingen som i år skjer for 44 gang. Den er blant annet trukket frem av sjef for Heimevernet, Tor Rune Raabye, som viktig for å knytte tette politiske kontakter og vennskap med USA.

Raabye har tidligere snakket med Adresseavisen om de forestående kuttene i HV og at det er en dårlig ide å slå sammen Hæren og Heimvernet.

- Det er en frivillig tur, men det er jo en mulighet til å reise til USA. Vi får se innsiden av det amerikanske militæret og danne oss et eget bilde. Så får vi bekrefte eller avkrefte om det bildet man har fra media og film, sier Torstein Bjørnes.

- Jeg er skikkelig gira og spent på hvordan det blir, sier Siri Eggan, en av HV-ungdommene som er med på turen.

Ser frem til USA-tur. HV-ungdommene Siri Eggan (foran) og Simen Sund, er spente på hvordan turen blir. Her sammen med Stian Sørmeland og Torstein Bjørnes. Bak amerikanske soldater på vei inn på depoet.

Har ordre om å vinne

Hun og de andre nordmennene vet at det venter dem et kulturelt program med blant annet besøk på sportsarrangement og ulike severdigheter.

- Vi vet også at det blir konkurranse i skiskyting, der vi konkurrerer med amerikanerne. Vi har fått beskjed at noe annet enn seier der er uaktuelt, sier Simen Sund, en annen av HV-ungdommene.

- Beskjeden er at vi skal tapetsere seierspallen, sier Torstein Bjørnes