I dag sier folk i ni nord-trønderske kommuner ja eller nei til kommunesammenslåing.

I Steinkjer, Verran og Snåsa er spørsmålet om de tre kommunene skal slå seg sammen. I Namdalen kan Namsos, Flatanger, Fosnes, Overhalla, Høylandet og Namdalseid bli en kommune etter at folket har sagt sin mening i dag. I alle disse kommunene, unntatt Namsos, går innbyggerne til valg om kommunesammenslåing.

I Frosta stemmer innbyggerne over om de skal slå seg sammen med Stjørdal. Før helga sa folk der at de skulle bruke helga til å bestemme seg.

Godt oppmøte i Snåsa

I Snåsa sier ordfører Tone Våg (Ap) at hun har inntrykk av godt oppmøte. Hele 360 personer har forhåndsstemt. Det er 20 prosent av de om lag 1800 stemmeføre i kommunen.

- Vi regner med minst 50 prosent valgdeltakelse og håper på 70 prosent slik det er ved kommunevalgene, sier ordfører Tone Våg. Hun er veldig spent både når det gjelder valgdeltakelsen og resultatet.

- Det er en stor og historisk dag.

- Blir du den siste ordføreren i Snåsa?

- Nei, det vil jeg ikke mene noe om før stemmene er talt opp i kveld, sier hun.

I Steinkjer er ordfører Bjørn Arild Gram (Sp) også spent både på resultatet og oppmøtet.

- Vi må nok ta inn over oss at oppmøtet ikke blir all verden, sier han.

- Jeg håper på et ja, men det er absolutt ikke gitt.

Mindre eksistensielt i Steinkjer

I Steinkjer har ordføreren et nesten enstemmig kommunestyre bak seg i ønske om å få til en sammenslåing med Snåsa og Verran.

- Men de fleste i Steinkjer opplever nok ikke valget i dag som like eksistensielt som nabokommunene ettersom vi er så store fra før.

Bjørn Arild Gram mener en kommunesammenslåing vil styrke Steinkjer på flere områder.

I intensjonsavtalen mellom tre kommunene heter det at den nye kommunen skal hete Steinkjer og kommunesenteret blir i Steinkjer sentrum.