- Vi mener det fortsatt er bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat Silje Valstad til adressa.no.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere hva som utgjør bevisforspillelsesfaren.

Tatt i aksjoner

Tirsdag denne uken ble en 28 år gammel lærer fra Nord-Norge varetektsfengslet i to nye uker av Sør-Trøndelag tingrett. Læreren ble arrestert i skoletiden i Bodø etter at politiet gikk til flere aksjoner i begynnelsen av februar i Operasjon Gilde (se faktaboks). Mannen erkjenner ikke straffskyld.

I aksjonene ble også fem menn og én kvinne pågrepet i Verdal. Av disse ble to menn på 38 og 26 varetektsfengslet. Fredag ønsker politiadvokat Silje Valstad ved Nord-Trøndelag politidistrikt å forlenge varetektsperioden for 38-åringen med fire nye uker. Mannens forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland, har ikke ønsket å oppgi om klienten har erkjent straffskyld eller ikke, på grunn av taushetsplikt ilagt ved det første rettsmøtet i begynnelsen av februar.

Hemmelige dokumenter

Rettens kjennelser har vært unntatt offentlighet for alle de tre personene siden de ble fengslet. I tillegg kommer taushetsplikten, som gjør at aktor og forsvarere ikke kunne uttale seg om det som foregikk i fengslingsmøtet.

For et par uker siden ble imidlertid nortrønderen på 26 år løslatt.

Adressa.no ba om innsyn i kjennelsene og at tingretten opphevet forbudet mot å omtale innholdet i dokumentene, men fikk avslag av Inntrøndelag tingrett. Etter at 26-åringen ble løslatt rettet adressa.no samme henvendelse til lagmannsretten, som hadde behandlet en anke fra mannen. Frostating lagmannsrett opphevet deretter sitt forbud mot offentlig gjengivelse, og noen dager senere gjorde Inntrøndelag tingrett det samme for papirene fra fengslingene 8. februar. Dermed kan adressa.no referere fra det retten skrev om 38-åringens rolle.

Brukte kryptert mail

I dokumentene vises det til at det gjenstår mye teknisk arbeid for etterforskerne, som jobber med å utrede 38-åringens krypterte e-postkonto og bevegelser på nettet. Det var blant annet dette som ble lagt til grunn for å fengsle 38-åringen 8. februar. I tillegg skal det ha blitt foretatt beslag av dopingmidler i aksjonene i Verdal.

SE BILDER: Kroppsbygger hadde dopingfabrikk i kjelleren

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

Mange av de over 100 siktede i Operasjon Gilde har benyttet seg av krypterte e-postkontoer. Denne kommunikasjonen har vist seg svært vanskelig å sikre for politiet i kjempesaken.