Bengt Steinar Nordbakk kom kjørende langs riksvei 74 da han ble oppmerksom på et militært kjøretøy fra Sverige som lå veltet i grøfta i Limandvika i Lierne.

SE VIDEO: Dette gigantflyet landet på Værnes i dag

Svensker i grøfta

- Her forsøker svenskene å ta Nord-Trøndelag. De prøver så godt de kan, sier Nordbakk med en latter til Adresseavisen.

Ifølge Nordbakk er det svenske forsvaret stasjonert på Gäddede, men kjøretøyet var på vei til Namdalen hvor Nato-øvelsen «Cold Response» pågår i disse dager.

To ganger på samme dag

Noen timer senere, og tre kilometer lenger unna, var det nok en utforkjøring. Denne gang en buss med svensk militært personell.

- Söta bror kom for langt ut mot kanten og så havnet hele bussen utenfor veien. Nå driver de og laster om, forteller Nordbakk, som også var i nærheten da denne ulykken inntraff.

- De forsøker stadig å ta over Nord-Trøndelag, men det går ikke så raskt, humrer Nordbakk.

- God trening

Pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter opplyser at det ikke er innrapportert noe personskader etter velten.

- Den lokale avdelinga vil normalt ha bergingsressurser slik at de kan få den opp av grøfta. Det vil også bli fulgt opp med tanke på eventuell miljøforurensning, forklarer han.

Å kjøre på vinterføre og så gjennomføre berging av transportkjøretøyet vil uansett være gode øvingsmomenter, mener Stordal.

Oberstløytnant Aleksander Jankov, som er talsmann for øvelsen «Cold Response», sier at mer enn 2000 svenske soldater skal være med på øvelsen.

- Forberedt på at ting kan skje

- Det foregår en stor deployering av svenske soldater over mot Grong og inn på øvelsesområdet. Soldatene som havnet utfor veien tilhører brigadestabkompaniet, sier Jankov.

- Det er snakk om mindre trafikkuhell på grunn av kjøreforholdene. Det er ingen personskader. Bussen ble berget av avdelingen selv. For lastebilen ble det bestilt berging. Den fraktes nå mot Namsos av sivilt, legger han til.

Han håper at videre deployering av soldater skjer uten uhell.

- Men man må være forberedt på at det kan skje ting når så mye folk flytter seg langs veiene. Det er soldater fra mange nasjoner som skal inn til øvelsesområdet i helga og være klar til oppstart mandag. Vi har et romslig og godt apparat for å ta imot folk, og ekstra beredskap ved hendelser, sier Jankov.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

foto
Ingen personer ble skadd da det militære kjøretøyet veltet over på siden. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK
foto
Det svenske forsvaret hadde en uheldig dag i Namdalen. En buss med militært personell kjørte av veien kort stund etter at et transportkjøretøy hadde endt opp i grøfta. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK
foto
Bussen kjørte av riksvei 74 ved Murumoen i Lierne. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK
foto
Ingen ble skadd i bussvelten, og de 30 soldatene ble bare forsinket. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK